Home Blog

Call for SWG – Hållbart engagemang

0
📣 Call for SWG – Hållbart engagemang 📣
 
De senaste åren har IFMSA-Sweden
vuxit i snabb takt och har nu nått sin kapacitetsgräns – arbetsbelastningen har blivit stor och avhopp tyvärr allt vanligare. Vi vill ändra på detta och startar nu en SWG enligt vårt FUM-uppdrag som ska arbeta med dessa frågor. Vi söker därför medlemmar som kan tänka sig att bidra med feedback, kreativa lösningar och idéer kring föreningens framtid.
 
Den här SWGn kommer att fortlöpa under verksamhetsåret och äga rum i form av ca 3-5 st möten på ca 1,5-3 timmar, med start från mitten/slutet av juni. Arbetsbördan förväntas ej vara veckovis utan det finns stor individuell frihet och flexibilitet kring hur och när man vill arbeta med detta.
 
Inga förkunskaper krävs. Inget krav på att sitta på en post eller dylikt utan vi välkomnar varmt alla medlemmar som är intresserade!
 
Låter detta som en kul grej och som någonting för dig?
Hör gärna av dig till Sharon Vos, VPIA för mer information på [email protected].
 
Ser fram emot att få höra från dig!

Fyllnadsval till nationella styrelsen 2023/2024

0

[DL 23/4] Kära medlemmar, Vill du ta ditt engagemang inom IFMSA till nästa nivå? Då kan det vara precis dig vi söker! Nu öppnar fyllnadsvalet för fyra spännande poster i den nationella verksamheten.

Vilka poster kan man söka?
Vice-ordförande för interna frågor (VPI)
Nationellt ansvarig för kapacitetsbygge (NOC)
Valberedning (2 poster)

Nedan följer en kort beskrivning av uppdragen. 

VPI – Vice ordförande för interna frågor
VPI jobbar tätt med centralstyrelsen men har framförallt fokus på den interna verksamheten och kontakten med lokalordföranden. Man är spindeln i nätet under planeringen för nationella helger, med syftet att stötta lokalorten och skapa ett lärorik och spännande program för samtliga deltagare.

VPI är även med och förbereder nationella kickoffer, koordinerar nyhetsbrev och hoppar in i diverse nationella insatser vid behov. Den här posten passar dig som tycker om att ha en överblick i IFMSA Swedens nationella verksamhet och tycker om att samarbeta med många personer. Erfarenhet av lokalt styrelseengagemang är meriterande.

NOC – Nationellt ansvarig för kapacitetsbygge (“National officer on capacity-building”)
Som NOC ansvarar man för att underlätta och lyfta möjligheter för medlemmarnas vidareutveckling inom föreningen. Hen synliggör möjligheter för internationella och nationella IFMSA-workshops och håller i workshops under nationella helger. Erfarenhet rörande kapacitetsutveckling och fortbildning inom IFMSA och/eller inom andra organisationer är meriterande för denna post. 

Valberedning
Valberedningen har gediget kännedom inom föreningsengagemang på nationell styrelsenivå och vet hur arbetet ter sig. Här söker vi dig som tycker om att göra komplexa bedömningar och har en god översikt över föreningen för att kunna välja den bästa styrelse föreningen kan få. Valberedningen arbetar under augusti till och med oktober, vilket är perioden innan valmötet. Under den tiden utlyser man val till nationella poster, valbereder och lämna ett förslag till Fullmäktige.

Kandidera senast 23 april
Kandidera gör du genom att fylla i detta formulär: https://forms.gle/qskG9n17cAp5TFjA6. Ansökan stänger den 23 april, kl 23:59.

Man kan givetvis söka flera poster, vi önskar i sådant fall en ansökan per post. ****Efter att du skickat in din ansökan kommer du att bli kontaktad av valberedningen för en intervju. Valet beslutas sedan i maj under Fullmäktige. Blir du vald ska du efter en överlämningsperiod vara redo att sätta igång redan nu under våren.

Nominera!
Någon som du tror skulle passa bra inom dessa roller? För att nominera en person till en post, skicka deras namn och mailadress till [email protected]. Dit är du även välkommen att höra av dig med frågor kring valet och posterna.

Vi ser fram emot era ansökningar!

Varma hälsningar,
Chantal Marchini
Valberedning 2023

Delta i IFMSA-Swedens delegation till Almedalsveckan (28/6-1/7) 2023

0

[DL 20/4] Sök till IFMSA-Swedens delegation till Almedalsveckan 2023 ☀️

I sommar, 28e juni-1 juli, kommer IFMSA-Sweden skicka en delegation till Almedalsveckan på Gotland! Woop Wooop! Vi åker dit med syftet att utöka vår externa representation och skapa kontakter. Eventuellt kommer vi att hålla i ett evenemang, mer info om detta kommer.

Alla är varmt välkomna att söka. Det är meriterande att ha god kännedom om IFMSA-Sweden som organisation. Gillar du att prata med folk, fota och skriva? Stort pluspoäng!

Vad sker under Almedalsveckan?
Almedalsveckan är fylld av spännande workshops, panelsamtal och föreläsningar, och vi kommer bestämma gemensamt vilka som är mest relevanta för oss att delta i.

Kostnad?
Vi anser att det är viktigt att göra deltagandet i Almedalen så tillgängligt som möjligt och kommer därav att sponsra delegater genom att delvis täcka resekostnader, boendekostnader och matkostnader (preliminärt max 1500 kr för resa samt 100 kr per dag för mat).

🔺 Om du har frågor eller tankar gällande vad IFMSA-Sweden bör fokusera på under veckan är du varmt välkommen att höra av dig till Rachel Coleman på [email protected].

Ansökan och mer information hittar du här: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSct9kTYO-492V9U9FaqmWVpRyTqjvVrJWv1006yO2rYcN9X1Q/viewform

Ansökan till FINO 2023 Organising Committee (OC)

0

English below
🇸🇪 [DL 12/4] Välkommen att ansöka till Organising Committee för FINO 2023! 🇸🇪🇳🇴🇮🇸🇫🇮🇩🇰

FINO är det årliga nordiska IFMSA-mötet, som arrangeras i något av de nordiska länderna enligt ett rullande schema. 2023 har turen att stå som värd kommit till IFMSA-Sweden! För att arrangera mötet kommer styrelsen att tillsätta en särskild arrangörsgrupp (OC = Organising Committee) som ansvarar för mötet, som kommer gå att stapeln i november 2023.

När och var äger mötet rum?
Mötet kommer att hållas i Uppsala den 2-5 november 2023.

Vem kan söka?
Alla som är medlem i IFMSA-Sweden kan söka till OC. Även de som är medlemmar i en annan NMO inom IFMSA kan söka. Medlemmar inom IFMSA-Sweden kommer att prioriteras i första hand i ansökningsprocessen. Därefter prioriteras medlemmar från i nordiska NMOs och medlemmar från övriga NMOs. I bild nr. 2 ser du vilka poster som går att söka.

Rambeskrivning om FINO2023:https://docs.google.com/document/d/1q4j5iUYBc-rGdWvFX2MKAxBYS-ie-fVrt20UvYD6Pao/edit?usp=sharing

Vilka poster kan jag söka?
– Projektledare (Head of OC)
– Vice projektledare (Vice-head of OC)
– Ekonomiansvarig (Head of Finance)
– Programansvarig (Head of Program)
– Matansvarig (Head of Food)
– Logistikansvarig (Head of Logistics)
– Social Programansvarig (Head of Social program)
– PR-ansvarig (Head of PR)

Postbeskrivningar: https://docs.google.com/document/d/1Wwjyr54Pt8BODvxyVPIdwsiXXe6ZZFHA9620ubRk-cU/edit#heading=h.xm4h95tb7b0f

🔺 Så är du taggad på att skapa ett evenemang, en mötesplats för studenter inom vårdyrken från alla nordiska länderna, träffa en massa nya människor och lära dig mer om global hälsa och vad vi IFMSA gör? Då har du hamnat rätt!

Har du frågor? Vänligen maila [email protected]
Deadline för ansökan: söndag 16/4 kl 23:59. Länk till ansökan: https://forms.gle/hASpigHn54793qmE7

Välkommen med din ansökan!
________________________________

🇬🇧 [DL 12/4] Welcome to the application for OC for FINO 2023! 🇸🇪🇳🇴🇮🇸🇫🇮🇩🇰

FINO is the annual Nordic IFMSA meeting, which is organized by a different Nordic country every year. This year 2023 it’s IFMSA-Swedens turn to host! In order to organise the meeting, the Executive Board will appoint an Organising Committee (OC) that will be responsible for the meeting, which will take place in November 2023.

When and where does the meeting take place?
The meeting will be held in Uppsala between the 2nd-5th of November 2023.

Who can apply?
Anyone who is a member of IFMSA-Sweden can apply for the OC. However, also those who are members of another NMO within IFMSA can apply for OC. Members of IFMSA-Sweden will be prioritized first in the application process. Next, priority will be given to members of the Nordic NMOS and then to members of other NMOs.

NB! If you belong to another NMO it is important to specify which NMO in your application. Proof of membership may be requested if deemed necessary.

Framework description of FINO2023 (ENGLISH BELOW in document):https://docs.google.com/document/d/1q4j5iUYBc-rGdWvFX2MKAxBYS-ie-fVrt20UvYD6Pao/edit?usp=sharing

Which positions can I apply for?
– Head of OC
– Vice-Head of OC
– Head of Finance
– Head of Program
– Head of Food
– Head of Logistics
– Head of Social program
– Head of PR

Post descriptions (ENGLISH BELOW in document):https://docs.google.com/document/d/1Wwjyr54Pt8BODvxyVPIdwsiXXe6ZZFHA9620ubRk-cU/edit#heading=h.xm4h95tb7b0f

Got questions? Please email to [email protected]
Deadline for applications: Sunday 16/4 at 23:59. Link to application form: https://forms.gle/hASpigHn54793qmE7

Welcome to submit your application!

SRT på Malta 2023

Anmälan och resa
Den 16-19 februari åkte vi – Julie och Maria – från Stockholm, till Malta, för att delta på en sk. Sub Regional Training (SRT). En SRT är ett kortare internationellt möte där medlemmar får delta i trainings, workshops och mindre arbetsgrupper under 3-4 dagar där man har en 8h schemalagd arbetsgruppstid per dag som kretsar kring ett särskilt ämne. Det finns många olika workshops som SRTs – Julie deltog på Training New Trainers (TNT) och Maria på Professional and Research Exchange Training (PRET). Mer om vad dessa innebär kan du läsa nedan.

Anmälan till Head2theMed som SRTn hette, kom ut kring jul. Vi anmälde oss och först fick bara Maria plats, medan Julie hamnade på reservlistan, men fick snart också en plats. Biljetterna till Malta kostade drygt 2000kr tur och retur. Tyvärr anlände vi sent på kvällen så vi missade både öppningsceremonin och National Food and Drinks Party (NFDP). 

Workshops
TNT står som sagt för Training New Trainers och syftar till att ge deltagarna förståelse och kunskaper för att kunna i workshops själva framöver, på ett pedagogiskt och interaktivt lärandesätt. Vi var drygt 25 studenter på TNT och två trainers (+ en tredje online). Under TNT får man även lära sig att fylla i objectives för olika sessions, dvs en plan för det man ska lära ut. Sista dagen hölls en “graduation session” där alla deltagare skulle presentera ett ämne relaterat till workshop, tex. kroppspråk, konflikthantering eller personlig utveckling. 

PRET står för Professional and Research Exchange Training och var en genomgång av framför allt det praktiska i IFMSA:s huvudsyfte; utbyten. Vi diskuterade värderingar, kulturkrockar som kan uppstå, problemlösning, ledarskap, retorik och jämförde nationella skillnader i utbytesprogram men både praktiskt, socialt och teoretiskt. Vi utgjorde en liten grupp på runt 8 personer så vi fick lite djupare samtal där alla kom till tals. Det hela varvades med lekar, då dagarna var långa. 

Boende och mat
Vi bodde tillsammans med en tjej från Polen, i en rymlig semesterlägenhet med litet pentry och vardagsrum. Både hotellet och konferenskomplexet där där alla workshops, NFDP och opening/closing ceremony hölls, låg vackert beläget längs strandkanten med utsikt över det turkosa havet. Ovanpå konferensrummen låg restaurangen där både frukost och middag serverades. Luncherna bestod av traditionella maltesiska mackor (som var gigantiska!) som vi brukade äta nere vid kajen. Middagarna var ett sammelsurium av italienskt, grekiskt, och asiatiskt och avnjöts i en alldeles för bullrig restaurang men med trevliga nya bekantskaper. 

Sociala programmet
Hela helgen var så fint organiserad och innefattade även ett socialt program på kvällstid. På fredagskvällen åkte hela gänget iväg till Valletta, där det dessutom pågick en färgsprakande och livlig karneval på gatorna. Folk var utklädda i alla möjliga kreationer och tågade fram genom staden och stora fordon pimpade till max. Själva hade vi en lista med utmaningar att genomföra, till exempel att lära sig en av karnevalsvisorna av en local, göra en TikTok och skapa en mänsklig pyramid. På lördagen åkte vi till Mdina, även kallat “den tysta staden” – och den levde verkligen upp till sitt namn, det var knäpptyst där! 

Vad var bra?
Avseende boende och logistik var de positivt att vi bodde nära både restaurang, konferenslokal och naturen. Eftersom Malta inte är särskilt stort så var inte heller resvägen från flygplatsen lång, ca 1h med buss som för övrigt var billig. Sen hade de ordnat med 2 stora bussar som punktligt tog oss till respektive städer vi besökte på kvällarna. Det lagom intensiva sociala aktiviteter på kvällarna och samtidigt också tillräckligt med tid för återhämtning, samt årets första dopp i havet, under luncherna. Workshop-mässigt uppskattade jag (Julie) TNTn i sin helhet då det gav nya infallsvinklar på sådant man redan gjort tidigare, såsom att hålla presentationer.

Vad kunde förbättrats?
Som alltid är en SRT otroligt intensiv. Det gör också så att kvällarna blir sena och morgnarna tidiga, men mycket ska hinnas på kort tid. Jag (Maria) tyckte att PRET kunde ha förtydligats i sitt syfte då det upplevdes lite otydligt, då vi diskuterade så breda ämnen. Det finns dock fördelar med det såklart, men jag skulle önskat en målbeskrivning eller liknande. Vad gäller TNTn hade planeringen av våra graduation sessions kunnat vara lite bättre. Sen att vi fick kackerlacks-besök på hotellet var mindre trevligt, men det överlevde vi! 

Vad tar jag/vi med mig/oss från helgen?
Maria – Att vi har mycket att lära om varandra utbytesprogram – det finns många goda idéer som man kan låta sig inspireras av till sitt eget utbytesprogram. Dessutom var det givande att få träna på konflikthantering samt att få en helhetsbild av utbytet. Trots att man är inomhus under en SRT och inte ser så mycket av landet dagtid, fick de till ett fint socialt program kvällstid. 

Julie – Jag tycker att det var givande att träna på presentationsteknik och att lära sig att göra lärandemoment mer interaktiva. Vi hade väldigt roligt på alla workshops och jag hade nästan ont i kinderna efter helgen av allt skratt. Något jag annars tycker är intressant att veta mer kring är hur IFMSA är uppbyggt i olika länder samtidigt som vi tillhör samma organisation – det är kul att se att det finns så många sätt för att uppnå samma mål!

Rekommenderar vi att åka på SRT?
Ja! En SRT har en annan vibe än till exempel de stora internationella IFMSA-mötena. Det finns tid att prata mer med andra deltagare och är på det sättet mer avslappnat. Vi rekommenderar att man gärna reser ihop med någon man känner då det är skönt att få bolla tankar från dagen, och att också kunna resa ihop. Satsa på en snabb resväg – SRTs är korta och en lång resväg äter upp mycket av tiden man kunde tillbringat på plats

ps. på IFMSA-Swedens instagram kan du se en reel från SRTn på Malta!

Soliga hälsningar
Maria Moberg & Julie Ahlqvist

SOMMAR- & HÖSTMÖJLIGHET – Ansök till SCORA X-Change 2023

0

Nu är det öppet för ansökningar till SCORA X-change 2023! SCORA X-change är ett utbytesprogram där nationella medlemmar i IFMSA arrangerar ett SCORA-temat utbyte under sommaren. Innehållet i utbytet brukar variera med arrangören, men ofta består programmet av en spännande blandning workshops, föreläsningar, utflykter, klinik och såklart ett fullspäckat socialt program.

I år är det öppet för ansökning till 15 olika värdländer med spännande program och utbytena pågår i 3-4 veckor under perioden juni-oktober. Innehållet i utbytet för respektive land går att läsa på SCORA X-change facebook sida.

ANSÖKAN

  1. Fyll i anmälningsformuläret
  2. Fyll i “Candidature Form“. Denna måste också signeras av NORA IFMSA-Sweden, maila ifyllt formulär till [email protected] med rubriken: Namn SCORA X-change 2023.
  3. Signera “Code of Conduct“.

SCORA X-change brukar vara ett väldigt uppskattat utbyte både för deltagarna och arrangörerna – sök!

SOMMARMÖJLIGHET – Nu har anmälan till GA öppnats!

0
Vad är General Assembly?
General Assembly (GA) är IFMSA:s största internationella möte som hålls två gånger om året, i mars och augusti. Här träffas deltagare från IFMSA:s 139 medlemsorganisationer, för att under en intensiv vecka utbyta erfarenheter, fatta beslut om IFMSA:s framtid, inspireras och umgås. Nästa möte hålls i Abidjan i Elfenbenskusten 1-7 augusti 2023. Självklart kommer IFMSA-Sweden att vara på plats!
Vi uppmanar dig att söka, ny som gammal, oavsett tidigare erfarenhet. Ansökningarna kommer att granskas av en valgrupp, och rangordnas bland annat med avseende på tidigare engagemang och personliga mål med mötet. Valgruppen försöker också tillsätta en delegation med en jämn spridning mellan lokalorterna.
Vad händer på GA?
På GA arbetar representanter för våra arbetsgrupper med att förbättra sina projekt och sprida dem till nya länder. Stora beslut som berör hela federationen tas och nästa års internationella styrelse väljs. I enlighet med mötestemat hålls även föreläsningar och annat roligt. Allt detta varvas med det sociala programmet bestående av oslagbara fester och möjligheter att lära känna folk från hela världen.
Information gällande kostnader och andra avgifter:
– Deltagaravgiften kommer att sponsras fullständigt av IFMSA-Sweden, därmed behöver delegater inte stå för delegationsavgiften själva. I detta ingår programmet, boendet och mat.
– Resekostnader för resan till och från Abidjan bekostas av deltagaren själv. Resekostnaden beräknas att ligga någonstans på 15 000 kr där ca 13 000 kr baseras på kostnaden för resa mellan Stockholm-Abidjan. Resterande summa beräknas läggas på ansökan och införskaffandet av visum till Elfenbenskusten. Även kostnad för reseförsäkring samt vaccinationer (mot gula febern är ett krav, övriga vaccin är rekommendationer) tillkommer ifall deltagaren inte redan har det.
Deadline för ansökan är 7e april kl 23:59. För frågor om GA och internationellt engagemang, kontakta [email protected]

Restplatser finns till IFMSA-Swedens kliniska utbyten i år!

0

Är du läkarstudent från termin 5 och uppåt och vill åka på ett utbyte under 4 veckor i år? Har du inte planerat färdigt sommaren ännu eller ska du kanske ta studieuppehåll och vill åka på ett av våra utbyten under hösten i 4 veckor? Nu är din chans här – vi har några restplatser kvar till IFMSA-Swedens kliniska utbyten både för sommaren och i höst!

Ansök i formuläret här senast senast 31 mars kl. 23:59. 

Vad innebär IFMSA-Swedens kliniska utbyten (SCOPE)?
IFMSAs kliniska utbyten anordnas helt ideellt av läkarstudenter i varje lands medlemsorganisation. Som utresande erbjuds du fyra veckors praktik på ett sjukhus, minst ett mål mat om dagen samt boende i studentrum eller hemma hos en lokal student. Under praktikperioden anordnas oftast ett socialt program där du tillsammans med andra utbytesstudenter från världens alla hörn får uppleva vad värdlandet har att erbjuda! För att få åka på kliniska utbyten i år ska du ha avslutat termin 5 eller uppåt på läkarprogrammet i vår.

Var kan du resa?
– De länder vi har restplatser kvar för i sommar: Litauen, Portugal, Slovakien, Tjeckien, Polen
– Några av de länder vi har restplatser för i höst: Schweiz, Libanon, Tunisien, Brasilien

I den bilden nedan ser du exakt vilka länder och månader för varje land som det finns att välja på. Om länderna når sin maximala kapacitetet för en månad och inte längre kan ta emot står det under på länken länken nedan som heter “limited spots”.

Vad behöver du göra för att ansöka?
1. Bli medlem i IFMSA-Sweden om du inte redan är det – ett krav för att få ansöka!
2. Du ansvarar själv för att se till att du uppfyller landets krav, så kallade “Exchange Conditions”, för att få åka på utbyte till landet. Om du ansöker förutsätter vi att du uppfyller kriterierna. Exchange Conditions hittar du för respektive land på IFMSAs databas för utbyten här: Exchange Conditions
3. Fyll i ansökningsformuläret! Deadline 31 mars kl. 23:59!

Guide om internationella möjligheter

0

Är du intresserad av internationella möjligheter? Se hit! Nu finns en rykande färsk guide om de internationella möjligheter du som medlem i IFMSA-Sweden har tillgång till. Det finns något för alla, oavsett om du är helt ny i föreningen eller har ett gediget engagemang bakom dig. Tveka inte att mejla [email protected] om någon fundering dyker upp. Trevlig läsning!

https://drive.google.com/file/d/12VOyKHcabBkRebLasMckCuwAnf1Vo21p/view?usp=sharing

Ansök till trainings i vår!

0

[OBS korta deadlines!] Just nu är ansökan öppna till flertalet sub-regional trainings i Europa under våren! Läs mer om respektive SRT här:

🇧🇦 PreEuRegMe – Mostar, Bosnien-Hercegovina 🇧🇦
[DL för ansökan 1/3 för 2nd call] Denna SRT kommer att hållas den 7-10 april, i anslutning till det årliga europeiska mötet EuRegMe, men går att söka utan att åka på mötet. Deltagaravgiften ligger på €150 och inkluderar boende, måltider och sociala programmet. Anmälan är gratis.

Vilka trainings kommer hållas?
– TNT – Training New Trainers
– PRACT – PR Advocacy & Communication Training
– GHA – Global Health Advocates
– HRMP – Human Rights for Medical Practitioners: Healthcare in Humanitarian Settings and Political Conflict
ANMÄLAN

🇧🇬 SRT’23 – Veliko Tarnovo, Bulgarien 🇧🇬
[DL för ansökan 2/3 för 2nd call] Denna SRT kommer att hållas av AMSBulgaria 5-9 maj. Deltagaravgiften ligger på €250 och inkluderar boende, måltider och sociala programmet. Anmälan är gratis.

Vilka trainings kommer hållas?
– TNT – Training New Trainers
– TPHT – Training Public Health Trainers
– TMET – Training Medical Education Trainers
– TSRHT – Training Sexual and Reproductive Health and Rights Training
Invitation package
ANMÄLAN

🇬🇷 HelMSIC International Training (HIT) – Thessaloniki, Grekland 🇬🇷
[DL för ansökan är 3/3] HIT arrangeras av HelMSIC den 19-23 april. Deltagaravgiften ligger på €120 och inkluderar boende, måltider och sociala programmet. Anmälan är gratis.

Vilka trainings kommer att hållas?
– AMET – Advocacy in Medical Educational Training
– PRET – Professional and Research Exchanges Training
– TSHRHT – Training Sexual and Reproductive Health and Rights Training
ANMÄLAN

Vill du veta mer om respektive SRT? Är du intresserad av att söka till någon av ovanstående SRTs? Visste du att du kan söka trainingbidrag á 1000kr/år från IFMSA-Sweden? Maila [email protected] så återkopplar vi med mer info!