Home Alla nyheter Blogginlägg AM22

Blogginlägg AM22

0

 

“Throwback till Augusti när den svenska delegationen var på General Assembly i Turkiet:

August Meeting 2022, vilken resa!

Nu är väskorna uppackade och tvättmaskinerna körda. Väl hemma känner man sig trött och sliten men väldigt, väldigt glad för att ha varit med. Samtidigt är det väldigt svårt att förklara vad det är man har varit med om. När vi nu sitter och ska skriva några rader är det svårt att veta var man ens ska börja.

Kanske är det bäst att försöka klara upp vad “General Assembly” eller “August Meeting” betyder orden säger kanske inte så mycket. I all hast kan vi ju försöka förklara det på två olika sätt:

Det första är att säga att IFMSA som förening har ett fullmäktige där medlemsföreningarna tillsammans kan diskutera och ta beslut om föreningens framtid. Det kallas för General Assembly (GA), och sammanträder två gånger per år, en gång i Mars (March Meeting eller “MM”), och en gång undet Augusti (August Meeting, “AM”). Under mötena hålls fullmäktigemöten (“plenaries”) där man lyfter kandidaturer till internationella styret, stadgeändringar, policydokument och annat nyttigt. Men det är också ett forum för kapacitetsbygge, där medlemmar får umgås och utveckla sin förståelse för föreningen och det ämnen de engagerar sig för. Mer om det senare.

Ett annat sätt är att beskriva det som halvgalet experiment: “vad händer om man bjuder ett tusental engagerade läkarstudenter från ett hundratal länder till ett hotell i en vecka?”. Som man kan ana är resultatet intensivt — både jobbmässigt och socialt. På ett sätt är det ett under att det hela går ihop. Ändå har vi nyss från IFMSAs 71:a AM, och vill båda varmt rekommendera det till alla intresserade IFMSA-aktiva!

AM 22 var det första General Assembly-mötet som någon av oss varit med på. Extra fantastiskt är att det också är det första fysiska Augustimötet efter corona-periodens digitala event och hybridlösningar! Det har varit en intensiv vecka med fullspäckat schema och stort kunskapsutbyte i en väldigt inkluderande miljö.

Programmet och aktiviteterna kan i det stora hela delas in i ett par kategorier: där finns gemensamma aktiviteter, och aktiviteter som är specifika för den session/arbetsgrupp man blivit tilldelad. Vanligtvis består dagarna av föreläsningar, workshops och seminarier i olika former. Som delegat på GA kan man antingen delta i någon arbetsgrupps sessioner- det kan alltså vara alltifrån utbytesverksamheten till sexuell och reproduktiv hälsa, med folkhälsa och mänskliga rättigheter och fred däremellan. Utöver de vanliga arbetsgrupperna finns också ”president’s session” dit de nationella organisationernas representanter går. Det finns även ”NMO Management Sessions” som berör teman som är aktuella för kapacitetsbygge och den administrativa aspekten av att sköta en nationell organisation.

Schemat under veckan var fullspäckat från morgon till långt in i kvällen. När plenum tog slut började det sociala programmet. Det inkluderade allt från yogasession, spelkväll, sång och dans. Det mest imponerande eventer var kanske NFDP (National Food and Drink Party), ett socialt event där varje NMO (nationell medlemsorganisation) bjöd på typiska rätter och drycker från sitt land. Det bjöds även på dans, vilket var riktigt skoj!

Vi rekommenderar verkligen alla att söka till General Assembly, oavsett tidigare erfarenhet eller ej. För det är just genom dessa möten man blir påmind om hur många tusentals medlemmar IFMSA har världen över, som alla brinner för olika saker som rör vår framtid.”