Home Blogg AIDS-loppet Lund 2017

AIDS-loppet Lund 2017

0
AIDS-loppet Lund 2017

Theodor Lav går andra terminen på Läkarprogrammet i Lund. Han har varit med och startat upp AIDS-loppet Lund 2017, där han framför allt har ansvarat för loppets logistik tillsammans med Maria Nylander. Förutom att vara engagerad i IFMSA, sitter han även i förbundsstyrelsen och lokalstyrelsen i Lund för Sveriges Läkarförbund Student.

Alarmet ringde klockan fem på lördagsmorgonen. Det var klarblå himmel och jag gick genom Lunds tomma gator på väg till ett område som kallas för Klostergården. Jag var både nervös och fokuserad, dagen som jag och de andra arrangörerna jobbat sedan oktober för var äntligen här – idag skulle AIDS-loppet hållas.

Väl framme i startområdet träffade jag mina medarrangörer som tidigare ansvarat för PR, ekonomi, sponsorer och underhållning. Vi hade alla planerat hela dagen innan, så var och en visste vad de skulle göra – banan skulle sättas upp, startområdet skulle fixas och funktionärerna skulle placeras ut. Jag och Maria, som ansvarade för logistiken under dagen, började markera upp banan tillsammans med Matilda W. som ansvarat för ekonomin. Tankarna gick tillbaka till november, när jag och Maria cyklade igenom banan för första gången. Det var minusgrader då och trots vantar och mössa, var vi två stora isbitar när vi kom tillbaka från rundturen. Nu i april var vädret helt annorlunda – doften av vår och den molnfria himlen gjorde morgonen helt fantastisk. På en av kullarna kunde vi till och med få en glimt av Malmö och Turning Torso.

Efter att bansträckningen blivit klar, begav vi oss mot målområdet. Här hade de andra arrangörerna ordnat tält, målskylt, priser, musik och till och med en bajamaja! Nu kom även sjukvårdarna och funktionärerna. En månad tidigare hade Maria och jag hopplöst kämpat för att få in folk till att bli funktionärer. Jag kommer ihåg hur det ett tag såg ut som att vi var tvungna att ställa in loppet om vi inte skulle få in fler som ställde upp. Efter tillräckligt mycket tjat och inhyrning av ett handbollslag hade det dock löst sig och vi kunde glatt meddela resten av arrangörerna att vi kunde anordna loppet. Idag hade vi fått dit funktionärerna som vi kämpat för och efter en genomgång var det dags för utplacering längs banan. Som sanna tidsoptimister fick vi sedan snabbt återgå tillbaka till målområdet efter att alla blivit utplacerade. Det fanns ingen tid för vila, för snart var det dags för start.

Start- och målområdet, som tidigare hade varit tomt, hade nu fyllts upp av massor med träningsklädda motionärer. Matilda S., som ansvarade för underhållningen, hade både ordnat med högtalare, mikrofon och blåsorkester som skulle spela längs banan och hon bad om att få intervjua mig som arrangör innan start. Jag ställde glatt upp och berättade om hur vi anordnat loppet och varför vi engagerat oss för att starta upp loppet. Att få vara med och samla in pengar till Läkare Utan Gränsers arbete med reproduktiv hälsa och HIV/AIDS i världen är något som känns viktigt och gör skillnad. Strax efter intervjun var det dags för start. Jag hade tidigare under veckan köpt en knallpulverpistol för att använda till startskott. Från när jag var liten minns jag nämligen att dessa kunde låta väldigt högt, men till min besvikelse ljöd den bara “poff”, när jag testat den tidigare under morgonen… Hursomhelst lyckades vi starta både fem- och tiokilometerslöparna med ett gammalt hederligt “Klara, Färdiga, GÅ”.

Endast någon timme senare var loppet över och alla var på väg in i mål. Det är en speciell känsla i målområdet efter ett välgörenhetslopp – alla är nöjda och glada med sin insats, då man förutom att ha tränat också har bidragit till en bättre värld. “Hoppas att detta också händer nästa år och blir tradition” fick jag höra från min kompis Filippa som sprungit loppet. Efter att alla prickat av sig och gått hem, fanns bara vi arrangörer kvar. Vi la oss i gräset medan solen lyste och njöt – loppet hade gått bra och vi hade lyckats med det som vi jobbat för så länge.

Tack till Annie Bengtsson, Maria Nylander, Sofia Marinko, Tina Kröger, Matilda Wimmerdahl, Matilda Elliver, Matilda Stjernqvist, alla funktionärer, sjukvårdare, deltagare och sponsorer för hjälpen att genomföra loppet. Tillsammans kan vi stolt skicka in 20 000 kr till Läkare Utan Gränsers arbete med reproduktiv hälsa och HIV/AIDS.

Nu fortsätter arbetet för att genomföra loppet och samla ihop mer pengar även nästa år!

Theodor Lav, den 25 april 2017