Home Blogg Bli inspirerad av Jessicas IFMSA-resa!

Bli inspirerad av Jessicas IFMSA-resa!

0
Bli inspirerad av Jessicas IFMSA-resa!

Från IFMSA projektet “Vård för alla” till Director on human rights, Jessica är en läkarstudent vars engagemang fört henne ut i världen. Låt hennes resa inspirera och motivera dig!

blog3

 Berätta lite om dig själv!

Jag är en 21-årig läkarstudent i Stockholm. Jag har precis börjat termin 5, efter ett års uppehåll. Under det senaste året har jag bott i Turkiet och gjort European Voluntary Service – och även rest en massa med IFMSA.

Hur blev du först engagerad i IFMSA?

Av en slump såg jag IFMSA projektet ”Papperslösas rätt till vård” (nu ”Vård för alla”) på Facebook någon månad in på min första termin. Det här var en fråga som jag jobbat med tidigare, med Röda Korset, och någonting som jag brann för. Jag halkade in på ett lokalt möte, och tog på mig att anordna två workshops under de följande månaderna. Där och då kändes det helt naturligt, i efterhand tänker jag att det kanske inte är den första grejen som en ny medlem brukar göra.

Sedan gick det väldigt snabbt; på något vänster blev jag invald i den nationella styrelsen i början på min andra termin, for iväg på European Regional Meeting under våren 2014, och på vårt internationella General Assembly under efterföljande höst. Dessa möten är ganska unika upplevelser (läs mer om GA i föregående blogginlägg!), och när en väl börjar är väldigt lätt att fastna – vilket jag förstås gjorde.

Vilken post har du nu? Vad innebär den?

Jag blev under vårt senaste General Assembly i Mexico vald till Director on Human Rights and Peace, alltså internationellt ansvarig för arbetsgruppen för mänskliga rättigheter och fred. Mitt verksamhetsår börjar den första oktober; då kommer mina uppgifter överlag bestå av att stötta IFMSAs medlemsorganisationer med allt som berör mänskliga rättigheter och fred, och se till att denna arbetsgrupp utvecklas på ett hållbart vis – till exempel genom att koordinera utbildningsevenemang, underlätta för medlemmar att kommunicera med varandra, och svara på en massa mejl.

Varför ska en engagera sig inom IFMSA?

Det finns en massa anledningar till att engagera sig. IFMSA och SCORP arbetar med många frågor som jag personligen tycker är otroligt viktiga, och det är min starkaste motivation. Vi som läkar- och vårdstudenter har ofta en god möjlighet att påverka saker och ting som vi tycker är fel; människor brukar ofta lyssna på oss. Med tanke på vårt yrkesval tycker jag också att det är någonting som vi borde göra.

Utöver detta är det också otroligt roligt att vara aktiv i IFMSA; om du åker på internationella event du kommer att få många nya vänner från hela världen, du kommer få prova många nya saker – från mat till kortspel och danser – och du kommer förmodligen också att utvecklas som person. IFMSA erbjuder också möjligheter att delta på olika internationella forum och möten, att åka på utbyten samt att göra praktik på stora organisationer. Med andra ord, du kan ha kul, skaffa meningsfulla erfarenheter, och göra någonting bra för omvärlden.

Vad har du för råd till de som funderar på att involvera sig i IFMSA?

Bara kör! I Sverige är det relativt enkelt att engagera sig jämfört med många andra länder då vi har ett akademiskt system som inte är jättestrikt, då vi som oftast kan utnyttja vår yttrandefrihet utan att få problem och då vi har mycket kunskap och resurser för att driva olika projekt. IFMSA är en bred organisation, och oftast finns det något för alla, oavsett intresse. Folk är också väldigt snälla och hjälpsamma, så det är bara att kontakta första bästa projekt/person!

blog1
Vård för Alla-projektet har insamling på KI, April 2014
blog2
International Training on Disaster Medicine i Querétaro, Mexico (Augusti 2016)