Home Blogg Blogginlägg från EuRegMe2019 i Ryssland

Blogginlägg från EuRegMe2019 i Ryssland

0
Blogginlägg från EuRegMe2019 i Ryssland
Processed with VSCO with c1 preset

“Russian Visa – Easier than you think!” 😀
Vad bra, tänkte jag i mars när jag bläddade igenom den ryska power-pointen med pepp&prepp inför IFMSAs europeiska möte EuRegMe. Visumet är ju en historia i sig. Skötsamma som vi är skickade jag och mina skåningar iväg våra pass på posten i god tid innan vi skulle åka. Fyra veckors cybertystnad från visumföretaget senare fick vi veta att våra pass låg på Coop i Göteborg. Jaha. Företaget hade lagt ner, ett nytt företag tagit över. Våra ansökningar var ogiltiga. Om på ruta ett igen, med undantaget att det var en sådär två veckor tills vi skulle åka.

Too long didn’t read: Russian visa är inte easier than you think. 

Till SLUT stod vi i alla fall utanför centralstationen på Lund med passen i handen, och resan mot Sankt Petersburg kunde börja. Vi laddade upp med några dagars sightseeing i Sankt Petersburg innan själva mötet. Jag rekommenderar det verkligen – IFMSA-scheman blir snabbt ganska packade med aktiviteter. Det blev härliga dagar med vilsegående bland vackra husfasader, trappklättrande i kända katedraler och museumhäng. Glass i solen framför vinterpalatset, rysk pannkaksfrukost och promenader längs vattendrag. Och inte minst den fascinerande upptäckten att snabbköp i St Petersburg importerar konserverade persikohalvor från Sverige

Men persikohalvor och promenader i all ära – så var det trots allt EuRegMe vi var där för.

Det var extra roligt att träffa den svenska delegationen – som till stor del bestod av den gamla FINO-delegationen från 2018. Våra avslutande ord till varandra var nämligen “ses i St-Petersburg!” (aa fat chance, tänkte jag då, optimist som jag är, men så stod vi där och kramades på rysk mark). Några minuter efter att det svenska gänget hade hittat varandra och skåningarna dessutom hunnit förstöra stämningen genom att ta en skånsk (väldigt fin) delegationsbild började mötet med Opening Ceremony.

Vi fick lyssna på Paulina, Regional Director, som höll tal, Rysslands OC som sjöng sånger och lite annat gott och blandat. Höjdpunkten på ceremonin var en fantastisk talare från UNAIDS. Han höll ett inspirerande tal om global hälsa, AIDS och ungas roll i att nå globala målen – inklusive att stoppa HIV och AIDS. Efter Opening Ceremoni stod vi och hängde, vår kära VPE med den svenska flaggan över ryggen. Då smög sig UNAIDS-snubben fram till oss för att mingla.  Han frågade till slut om han fick ta en selfie med den svenska delegationen. Det fick han. Jag erkänner. Jag blev lite startstruck av det där, sådär som man blir när FN-toppersoner kommer fram och vill prata, och sedan var min vecka gjord.

Logistiskt var det också ett bra möte. Lokalerna var bra, maten var okej. Som vegetarian är man liksom van vid att maten inte är perfekt jorden runt. Förutom ryska proteinbars bestod min kost under veckan av:

  • Pannkakor (frukost)
  • Majs
  • Tomat
  • Ketchup
  • Kaffe

Det var typ det? Hade man tur var det inte en milslång kö till påläggsbordet – då kunde man sno åt sig ett par ostskivor också, om man var snabb. Det fanns i alla fall kaffe, och det är faktiskt det enda livsnödvändiga

Lokalerna var fantastiska. Mina sessions ägde rum på toppvåningen – våning 18 med utsikt över hela staden. Jag måste bara säga det – allt guld i St Petersburg alltså! Det ser verkligen ut som att någon tagit hela St Petersburg, vänt staden upp och ner, dippat den i guld och sedan satt tillbaka allt igen.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sessions i sig var också bra. Jag gick på SCORP-sessions. Vi pratade om internationell humanitär lag, kärnvapen och lite TPNW (alltså det internationella avtal som föreslår att man ska förbjuda kärnvapen – extra intressant eftersom IFMSA-Sweden jobbat med frågan under ledning av vår fantastiska ordförande – återstår att se om Sverige skriver under avtalet eller ej – klart slut). Vi diskuterade diskriminering, barns rättigheter och migration. Klassiska SCORP-sessions, vågar jag säga.

Theme event stod också på schemat. Här var externa talare var inbjudna.  UNAIDS-mannen var där igen (<3) – lika bra som sist. Med sig den här gången hade han en panel med riktigt proffsiga panelister. Summa summarum – bra event!

En kväll gick vi på kvällspromenad genom St Petersburg. Det var riktigt härligt! Det var skönt att komma ut, slappna av och bara få hänga lite – och dessutom se St P By Night. Faktiskt en annan upplevelse än St P By Day. Höjdpunkten var ändå vinterpalatset, upplyst med lampor i nattmörkret. Förutom det trevliga sällskapet. Plus en intressant blå lysande boll vi fick förbi.

Sista kvällen var det dags för klassikern National Food and drinking party. Det har väl blivit lite av en tradition för svenska delegationen att bjuda på djungelvrål, mest för att observera ansiktsuttrycken på personerna som är modiga nog att smaka. Vi fick dessutom sjunga för vårt födelsedagsbarn i den svenska delegationen – kul!Sista dagen var det dags för, trumvirvel, plenum. Jag har aldrig varit på plenum tidigare, men såg fram emot det. Plenum är typ IFMSAs riksdag. På EuRegMe blir det naturligtvis en mindre version än General Assemblys, eftersom det bara är det europeiska länderna som röstar. Trots det var plenum en upplevelse. Jag är verkligen fascinerad av många NMO-presidents. De lyckas (med mer eller mindre framgång, hehe) ha koll på hur plenumprocesserna funkar, vad den egna delegationen tycker, hur de öppna diskussionerna går i rummet, hur de mindre öppna diskussionerna går i rummet, vad som sägs, vad som inte sägs. Dessutom blir plenum en liten mini-spegling av Europa, eftersom delegationernas åsikter åtminstone till viss del speglar landet som helhet. COOLT.

Med ett plenum som höll på till midnatt blev closing ceremony något försenat. Tror vi drog igång halv två på natten. Hur som var det definitivt värt att hålla sig vaken för. Vi dansade en bra bit in på småtimmarna, den svenska delegationen samlad igen.

En härlig avslutning på ett härligt möte!

Matilda Stjernqvist
IFMSA-Skåne