Home Blogg Blogginlägg om Nationell Kick-off 2018 i Örebro

Blogginlägg om Nationell Kick-off 2018 i Örebro

0
Blogginlägg om Nationell Kick-off 2018 i Örebro

Under följer en packlista för vad som fordras för en lyckad kickoff med nationell styrelse.

*Stuga i skogen.

Årets kick-off med IFMSA-Swedens nya nationella styrelse skedde i en gul gammal bygdegård i skogarna utanför Örebro. Med ett lagom litet kök, en toalett, ingen dusch och små element så bredde en mysig och bitvis intim stämning ut sig. Alla i styrelsen drog runt i raggsockor, tofflor och hoodies. Ingen skämdes över att de luktade lite ostbågar. Några av de roligaste, mest genuina konversationerna skedde över kvällsdiskningen eller i den successivt ökande toakön (kaffets miktionsfrämjande effekt). Sammantaget ett optimalt boende.

*Saxar och (om möjligt fler än två) limstift.

Istället för de sedvanliga ”akward ice breakers” (snabbäta kex, vissla med potatis i munnen eller twister) så testade styrelsen en ny teambuildningaktivitet — Och vilken hit. I små grupper och på stora ark skapade vi kollage utifrån temat ”Det kommande året med IFMSA”. Bilder och slogans slets, revs och klipptes ur tidningar som Elle, Kamratposten, Västerbottens Kuriren, Buffé och hurtiga hälsomagasin. Statsminister Stefans huvud hamnade på en fisk för att symbolisera föreningens kommande satsningar på att bli en större aktör inom hälsopolitik, Lollo och Bernie fick stå för det föreningens internationella dimension och massa frukt och avokado för vårt arbete för en mer hållbar värld. Ett kul, avslappnat och kreativt sätt att lära känna varandra och samtidigt föra en diskussion kring vad styrelsen ämnar arbeta med framöver.

*Mångfärgade Post-it® och snygga IFMSA-pennor.

Under Kick-offen hölls ett flertal sessions (kortare interaktiva föreläsningar, ofta med pratiska övningar och diskussion) där mer seniora styrelsemedlemmar strödde ut sitt kapacitetsbyggande guld. Jessica Zhangs inledde sin session om hållbart hållbart engagemang med att ta stresstempen på styrelsen (ett antal frågor kring stress och psykisk hälsa som varje besvarades anonymt), en bra metod för att få varje person att stanna upp och reflektera kring sin arbetsbelastning och mående. Detta är något som vi i idéel verksamhet och som läkarstudenter borde göra oftare, inte bara för oss själva men för alla de som finns i vår närhet och som vi arbetar med.

Emma Jaedes session handlade om normkritik och presenterade en praktisk modell för hur en kan känna igen och analysera normer. Den består av tre frågor som sedan används för att ta ställning till en norm, om det är något bra eller dåligt och ser ut enligt: 1) Vad är normer? 2) Varför finns den? 3) Vad för bra/dåliga konsekvenser finns av normen. Modellen är applicerbar både på normer som kan ses som självklara och positiva såsom handtvättning inom vården och en mer negativ som heteronormativitet. Viktigt för alla som arbetar i en inkluderande organisation.

Ordförande Rebecka arrangerade ett flertal matnyttiga sessions. Den första var PR som enligt golden circle, att man startar sin kommunikation med att varför en person ska vara med och engagera sig och inte med ett vad personen ska vara med och engagera sig med. Kopplat till detta gick vi genom IFMSA-Swedens värdegrund. Efter det följde en session kring feedback. Både hur en kan ge och ta emot feedback på ett schyst och konstruktivt sätt behandlades. Exempelvis genom att ge genom Jag-budskap och ta emot feedback utifrån feedback-trappan (Googla! Det är trots allt 2018). Efter alla sessions fick styrelsen lämna feedback, både det som var bra men även områden som kan förbättras, på fina gröna post-it lappar.

*Dillchips, frukt, lösgodis och kaffe.

Om det är något som IFMSA-Sweden gillar så är det möten. Styrelsemöten. LORF-möten. Möten för att planera framtida möten. SWG-möten. Alla dessa fordras en rejäl dos av gott och obscena mängder kaffe. Under styrelsemötet (se protokoll) gick vi genom årets verksamhetsplan, budget och framtida satsningar och samarbeten. Viktiga sådana är den kommande Nationella Veckan, en vecka för engagerade att träffas, lära sig nytt och sprida idéer och tips mellan varandra. Preliminärt datum för detta är 8-13 juni och styrelsen ämnar lägga mycket tid och många pengar för att säkerställa en så fantastisk upplevelse som möjligt! Håll ögonen öppna för mer info och åk om du kan! Vi beslutade även om att vara en del i kampanjen ”Global Health Night”. Detta är en kampanj där flera organisationer (däribland IFMSA-Sweden) går samman och ordnar en massa spännande events kring frågor kopplade till global hälsa. Tanken är sedan att alla dessa events ska streamas så att medlemmar i alla organisationer. Kampanjens huvudevent är en konferens som anordnas i Stockholm där massor med organisationer som WHO, SIDA och många företag, forskare och föreläsare brukar dyka up! Konferensen äger rum 18-19 april i Stockholm och IFMSA-Sweden ska skicka en delegation! Om du är intresserad av någon av dessa hör av er till Lotta på [email protected].

Medan styrelsen samlades i SWG (small working groups) och diskuterade riktlinjer för bidrag och hur utbytesvillkor så träffades alla lokala ordförande på plats (bland annat undertecknad) och kärleksfulla VPI Maria för ett LORF-möte. Under detta möte diskuterades de olika lokalorternas styrkor och utvecklingsområden, tips och tricks för att engagera nya medlemmar, hur de olika lokalorternas ska kunna hjälpa varandra och viktigast en vision om en gemensam lokalortshelg där 2-3 drivna personer (dels från projekt men även lokal styrelse) från varje ort träffas, kan umgås och lära av varandra, sammantaget ett forum för att fördjupa samarbetet mellan lokalorterna och fostra en starkare sammanhållning nationellt.

*Arton finfina individer.

Även om kaffe, pennor, post-its och raggsockor är viktiga så är det trots allt människorna som gör IFMSA. Oavsett om det gäller nationell styrelse, projekt eller medlemsnivå. Utan alla människor ingen vision eller verksamhet. Genomgående för helgen var en socialt väldigt trevlig, taggad och varm känsla. Seriösa diskussioner kring handläggning av vår miljonbudget och hur föreningen ska handskas med EUs nya datalagringsdirektiv har växlats med bröl, kvällspromenader, spexiga bilder och en hälsosam dos med humor. Det är få förunnat att vara del i en grupp med så många roliga, drivna och inspirerande människor. Om vi alla bär med oss och förmedlar de visioner, idéer, lärdomar och kanske framförallt energi som fordades på kick-offen till våra respektive lokalorter och arbetet framöver så finns en inte liten chans att 2018 blir ett av IFMSA-Swedens bästa år någonsin.

Isak Östlund, lokal ordförande IFMSA Norr 2018.