Home Blogg Ett grekiskt äventyr – EuRegMe 2016

Ett grekiskt äventyr – EuRegMe 2016

0
Ett grekiskt äventyr  – EuRegMe 2016

IFMSA-medlemmen Filip Sundal bloggar om sin upplevelse från det europeiska IFMSA-mötet EuRegMe

bloggi-bild-euregme
IFMSA-Swedens delegation till EuRegMe 2016

Efter att ha varit aktiv i flera år inom IFMSA hade många hunnit säga att jag borde åka på ett internationellt möte. Nationella helger (eller NGA som det heter internationellt) har jag varit på nästan för många gånger (går det ens?), så nu kändes det som att det till slut var dags. Att jag har tagit examen från läkarprogrammet innan jag fått tummen ur hoppades jag inte skulle vara till min nackdel. Det var det inte.

En ansökan skickas in och svaret kommer. Jag får en plats i den svenska delegationen som ska representera IFMSA-Sweden i Thessaloníki, Grekland, under april 2016. Så spännande! Börjar direkt ansöka om ledighet och se över flygpriserna. Inte alls farligt ändå! Får reda på vilka fler som ingår i delegationen, som består av en härlig blandning av folk jag träffat förr och nya personer att lära känna.

Packar väskan i sista stund och reser till Arlanda för en natt där innan det alldeles för tidiga flyget avgår. Allt är mer eller mindre i tid och ett byte i Frankfurt går smärtfritt. När jag sitter och läser informationsbroschyren på planet är det någon som är uppmärksam på raden snett bakom mig och jag får min första kontakt med en av de andra deltagarna. Trevlig, så det är en bra start!

Thessaloníki är varmt och soligt, hemma i Sverige ska det snart komma mer snö. Jag njuter. Konferensen drar igång efter registrering och incheckning. Härliga tal och folkdans som grekerna älskade men vi andra nog inte riktigt förstod. Därefter rullar dagarna på snabbt. Innehållet påminner mig mycket om våra nationella helger här hemma, med arbetsgruppstid, trainings och föreläsningar. Vissa saker är väldigt bra medan andra har en tendens att få flera deltagare att somna (vilket inte är så konstigt efter vinkväll, neon-party och togafest – så jag är glad att jag tog det lugnt). Mötet bjuder på nya lärdomar och många nya bekantskaper runt om i Europa, även om jag tror att jag inte kommer ha så stor nytta av att nu kunna räkna till tio på slovenska. National Food and Drinks Party (NFDP) som är ett stående inslag under de här mötena var en fin avslutning där det bjuds på läckerheter från många olika länder.

Post-EuRegMe har jag anmält mig till för att få turista lite i området, men tyvärr är deltagarantalet för lågt. Det löser sig däremot i och med att representanter från Nederländerna bestämmer sig för att organisera på egen hand. Så jag får lite sightseeing och två kvällar med nästan magiska solnedgångar från stadsmuren. Närheten till den makedonska gränsen är något som också är gynnsamt för mig, då jag har en vän från tidigare i IFMSA som visar sig vara och volontärarbeta i flykinglägret i Idomeni.

En stark upplevelse att vara i lägret och en stor erfarenhet rikare kan jag sen åter bege mig hemåt, lite för mycket lik en kräfta till färgen. Som aktiv inom SCORP och engagerad inom mänskliga rättigheter och fred var det här ett givande möte och jag kommer hem stärkt i mig själv och mer driven att fortsätta min personliga utveckling.

 

Filip Sundal