Home Blogg FINO 2016 – Environmental Health

FINO 2016 – Environmental Health

0
FINO 2016 – Environmental Health

fino_delegation_2016_cNär jag bestämde mig för att åka på FINO hade jag inte en aning om att jag skulle få uppleva så mycket under fyra intensiva dagar att jag helt ärligt inte vet vad jag ska börja berätta om. Det som fick mig att vilja söka från första början var att jag älskar att åka på de nationella helgerna och jag har alltid kommit hem mer motiverad än någonsin. Nu är jag istället urladdad. Det är en lite underlig situation man hamnar i när ett 40-tal vårdinriktade studenter tar sig till en fritidsgård och gemensamt diskuterar sådana frågor som egentligen inte får det utrymme de förtjänar under vår utbildning. Ofta har samtalen pågått till långt efter att klockan passerat midnatt. Att inte få i närheten av den sömn man behöver kan låta trist och tråkigt men visade sig vara alldeles alldeles underbart.

Mötet var inriktat på environmental health och efter lite hjälp från MeSH har jag lyckats komma fram till den svenska översättningen miljövård. Vi har lyssnat på föreläsningar, deltagit i workshops och fått besöka European Chemicals Agency i Helsingfors. Att FINO hölls i Finland har också lett till ett antal för många bastubesök. Inte heller har den is som sjön förvandlats till hindrat de som velat bada. För mig var en av höjdpunkterna under mötet när vi hade avsatt tid åt att varje land skulle presentera ett projekt. Vi fick lära oss hur Nallesjukhuset drivs på helt olika sätt i olika nordiska länder och höra om flera projekt som ännu inte har blivit uppstartade i Sverige.

Vår svenska delegation bestod av 13 personer. Vissa gånger har vi kommit överens och andra gånger har hälften klätt sig i toga på temat 60-talskläder. Oavsett det ena eller det andra har vi alltid hittat ett skäl att skratta så att knäna viker sig och magen krampar. Som en gång när vi efter en sittning där det bjudits på vin hade insett att ansökan till GA stängde samma kväll och att några av oss ännu inte skrivit sin ansökan. Vad jag försöker säga är att ett internationellt möte räcker för att man ska vara fast. Jag är säker på att jag kommer få träffa många av de nya vänner jag lärt känna under FINO på olika platser i världen och jag vill verkligen att ni ska få uppleva detta. Jag tycker vi alla ska ta vara på de möjligheter vi får genom IFMSA.

Julia Bielik

IFMSA Uppsala.