Home Alla nyheter FINO 2022 i Tammerfors

FINO 2022 i Tammerfors

0

Efter att ha kommit till vårt hostel under torsdagen, gick vi i samlad trupp till “Amos”, studentlokalen, som lyxigt nog låg i samma byggnad. Öppningsceremonin började, där de som planerat FINO exalterat berättade om sig själva samt vilka upplägget för helgen. Det följdes av namn-bingo där vi fick bryta isen genom att mingla med alla nya människor på plats. Därefter samlades vi kring mat och senare dans. Det blev sent för de flesta men många av oss lyckades ändå komma upp till fredag morgons löptur/promenad vid kl 7. En strålande idé tyckte vi som var på plats!

Fredagen inleddes med en god frukost och sedan bar det av till föreläsningssal där vi fick tre grundliga föreläsningar om tre spännande ämnen; Juha Klefström som talade om “Tailoring personalized treatments with living patient samples – from correlations to interventions”, Reija Laaksonen med “Biomarkers for early identification of coronary heart disease in patients at risk” och Mikko Niemi med “Pharmacogenetics and personalized medicine”. Speciellt den sista föreläsningen om farmakogenetik tyckte jag, Maria, speglade FINO:s tema “Individuell hälsa”. Efter föreläsningarna, där ett par krigare somnade till efter torsdagen, var det dags för efterlängtad mat. Eftermiddagen ägnades sedan åt workshoparbete, där vi fick möjlighet att arbeta kring ett givet ämne vilket gjordes genom diskussioner och att sedan utifrån detta skapa en poster, något som fick våra kreativa hjärnor att spinna. Workshopen gav nya lärdomar, oftast vackra posters och nya bekantskaper.

Sedan var det dags för den aktivitet vi önskat på förhand. Jag, Maria, fick Escape room, vilket var otroligt välgjort och tog oss strax under timmen att lösa. Av vad jag hört från de andra så var det lyckat där också. Mat serverades igen, och det var fest på Amos. Riktigt roligt var det!

Efter en lång natts festande var många av oss trötta lördag morgon. Trots detta kämpade sig några upp för ytterligare en löprunda. Då vi väl vaknat till var det dags för frukost, då vi senare fick skynda vidare till universitetet och dagens första föreläsning. Den första föreläsningen hölls av Hanna Rintala och hade titeln “Coping with environmental crisis and protection of mental health”. Det var en interaktiv och stimulerande föreläsning där samtliga delegater fick dela med sig av sina egna erfarenheter inom ämnet. Efter en bensträckare bjöds nästa föreläsare upp på scen, vars namn var Mikaela Grotenfelt-Enegren med föreläsningen “The planetary health diet – Where’s the beef?”. Trots att föreläsningen var svårt att applicera till helgens tema var den intressant och kändes relevant ur ett klimatperspektiv. Vid 12-tiden började magarna att kurra och vi fick en god vegetarisk lunch i magen. Eftermiddagen fortsatte med workshoparbete inom smågrupper, där vi fick jobba med våra posters inom olika frågor som berörde helgens tema “Individuell hälsa”. Tiden gick fortare än någonsin och samtliga fick skynda sig tillbaka till vandrarhemmet där vi fick samlas inom delegationerna för att planera kvällens spex. Det vankades sittning, skådespel och mycket skratt inom bara några timmar, så det gällde att vi jobbade effektivt för att få till ett så bra spex som möjligt!

Svenska delegationen i Tammerfors!

Väl sittandes på bussen på väg till sittningen hördes ett varmt sorl och glada toner. Sittningen hölls på en fin restaurang utanför stan och vi bjöds på en mycket god trerätters middag. Efter att nästa hälften av delegationerna hade spexat var det Sveriges tur att få bjuda på sitt skådespel. Vi hade fått i uppgift att göra ett spex mot Danmark, vilket blev en succé med massor av skratt! Senare mot kvällen avrundades sittningen för att vi sedan begav oss tillbaka till Amos, där vi bjöds på ytterligare mat och fest hela natten lång.

Vi spexade på sittningen i vanlig ordning.

Söndagen måste varit den mest trötta morgonen, men eftersom alla befann sig på samma energinivå var det inte ett problem. Efter att ha fått lite i frukost i magen checkade vi ut från vandrarhemmet och begav oss mot universitetet. Vi fick presentera våra posters för varandra, där även en grupp bjöd på ett spännande skådespel inom psykologisk första hjälpen! Det var fantastiskt att se hur kreativa alla hade varit, samt det fina arbete de hade lagt ner på sina posters. Mot lunchtid började FINO att röra sig mot ett slut, där det blev många hejdå-kramar och applåder till alla ansvariga. Jag, Magdalena, kände mig varm inombords och oerhört tacksam för att få ha fått möjligheten till att delta i FINO. Helgen innebar inte bara ny kunskap inom aktuella och viktiga ämnen, utan även ett oerhört viktigt utbyte mellan övriga delegater inom Norden. Jag har lärt mig något otroligt från helgen och drömmer tillbaka till FINO i Tammerfors varenda dag!

Vi båda rekommenderar verkligen att ansöka till FINO, det är en fantastisk upplevelse och
otroligt rolig helg! Har ni frågor är det bara att höra av er till oss!

Kram,
Maria och Magdalena