Home Göteborg

Göteborg

IFMSA-Sweden är en ideell läkarstudentorganisation som arbetar med humanitära frågor och internationell förståelse ur både lokalt och internationellt perspektiv. Vi arbetar med praktik- och forskningsutbyten, mänskliga rättigheter- och fredsfrågor, folkhälsa, primärvård samt reproduktiv hälsa utifrån sju universitetsstäder i Sverige.

Engagera dig

Kolla gärna här nedan för mer information om de olika projektens aktivitet i Göteborg. Är du mer intresserad av ett specifikt projekt eller har några frågor så tveka inte att höra av dig! Kontakter till de olika projekten och styrelsemedlemmarna finns här nedan. Hör av dig med fundering liten som stor, så ska vi försöka hjälpa dig!

Projekt

Kärleksakuten

Kärleksakuten, en studentorganisation för dig som tycker om att prata om sex och som vill så ett frö hos nästa generation så att vår värld kan bli öppnare och fylld med sunda värderingar. Kärleksakutens främsta uppgift är så kallade utryckningar, vilket innebär att vi föreläser på högstadie- och gymnasieskolor där vi tillsammans med ungdomarna för diskussioner kring sex, känslor, värderingar och normer. Vi anordnar även interna föreläsningar med gästföreläsare med koppling till sex, relationer och sexuell hälsa.

Frivilliga kramar från Kärleksakuten Göteborg!

Kontakt:
Karolina Sakinyte, extern samordnare

[email protected]

Nallesjukhuset

Nallesjukhuset är ett ideellt projekt som drivs av vårdstudenter. Tanken med projektet är att göra barn mer trygga med vårdpersonal och sjukhus, samt minska eventuella rädslor hos barnen. För att uppnå detta anordnar vi olika event då vi antingen åker ut till förskolor och plåstrar om barnens nallar eller bjuder in förskolorna till oss under Stornallesjukhuset. På Stornallesjukhuset har vi olika stationer såsom nallemottagning, operation, ambulans och tandläkare. Det brukar vara uppskattat av såväl barn som studenter.

Hör gärna av dig om du är intresserad av att vara med eller undrar över något!

Kontakt:
Nike Nilsson, Malin Kymmer

[email protected]

Peruprojektet

Sembrando Esperanza Peru kan översättas till ”att så ett frö av hopp för Peru”. Projektet driver ett behandlingshem i huvudstaden Lima för socialt utsatta individer med tuberkulos. På hemmet får de behandling, mat, husrum och social stöttning. Målet är att de ska bli friska och komma bort från livet på gatan. Tuberkulosbehandling är genom sociala skyddsnät gratis i Peru, men endast för de som har en folkbokföringsadress. Genom att ge tuberkulossjuka ett hem kan de erhålla och fullfölja behandlingen. Röntgen och andra undersökningar vid diagnosticering och försämring av sjukdomstillståndet ingår inte i skyddsnätet, men behandlingshemmet kan bistå med det. 

Peru-projektet i Göteborg hjälper till att ordna finansiering genom att hitta sponsorer samt ordna events som pubkvällar och föreläsningar. Vi förmedlar även volontärutbyten till projektet vilket ger vårdstudenter en möjlighet att uppleva hur vården ser ut för dessa personer i Peru. I och med att projektet har växt har vi även börjat att ta in andra socialt utsatta grupper. Vi har bland annat tagit emot funktionshindrade och äldre som har haft svårt att få hjälp från annat håll. Under 2018 öppnades ett helt eget boende för utsatta kvinnor i blandade åldrar. I nuläget bor ca 25 st kvinnor där.

Kontakt:
Antonella Mazreku
[email protected]

LIVH

Alla i Sverige ska erbjudas samma vård, men ändå varierar kvaliteten över vårt land. Det visar sig exempelvis här i Göteborg, där vi har en skillnad i medellivslängd mellan olika stadsdelar på upp till nio år. Vad beror det på? I många fall är det okunskap.

Vi i LIVH åker ut till SFI-klasser och informerar om vården i Sverige med målet att utjämna dessa skillnader. Vi har en färdig presentation som vi använder på våra utryckningar, så du behöver inga förkunskaper.

Häng på! Och hjälp oss göra skillnad.

Kontakt:
Issam Alghaeb, Lava Mohammed
[email protected]

VFMOD

VFMOD (Vårdstudenter För Mer Organdonation) samarbetar med den ideella organisationen MOD (Mer Organdonation). Tillsammans arbetar vi för att ingen i Sverige ska behöva dö i väntan på ett organ.

Genom att föreläsa för gymnasieelever och vårdstudenter sprider vi denna viktiga kunskap om organdonation så att fler människor vet hur och varför man ska ta ställning i frågan. Vi anordnar även andra event såsom spännande lunchföreläsningar med verksamma inom vården.

Häng med oss och ta del av denna viktiga fråga!

Kontakt:
Gabrielle Brile

Mail: [email protected]

Klinik- och forskningsutbyten

Varje sommar tar IFMSA Göteborg emot ett tjugotal utbytesstudenter från hela världen för fyra veckors klinisk- eller forskningspraktik.

Som utbytesansvarig har du ansvar för de inkommande studenterna. Som fadder anordnar eller deltar du i spännande aktiviteter inom ramen för det sociala program som vi erbjuder utbytesstudenterna. Dessutom ger allt engagemang inom IFMSAs utbyten dig företräde om du själv vill åka på ett internationellt utbyte!

Maila gärna vid intresse av att vara fadder, utbytesansvarig eller vill ha mer information!

Kontakt:
Kliniska utbyten

Jonas Mallgren

[email protected]

Forskningsutbyten

Adrian Gimdal, Nour Sabbagh

[email protected]

Sociala medier

På vår Facebooksida IFMSA-Göteborg finns tätare uppdateringar och info om events!

[tdm_block_button button_size=”tdm-btn-lg” button_url=”https://www.facebook.com/ifmsa.goteborg/” button_icon=”tdc-font-fa tdc-font-fa-facebook-f” button_icon_size=”large” button_icon_position=”icon-before” button_text=”Facebook” tds_button1-background_color=”#1e73be” tdc_css=”eyJhbGwiOnsiY29udGVudC1oLWFsaWduIjoiY29udGVudC1ob3Jpei1jZW50ZXIiLCJkaXNwbGF5IjoiIn19″ button_open_in_new_window=”yes”]