Home Blogg Katastrofmedicin i Italien!

Katastrofmedicin i Italien!

0
Katastrofmedicin i Italien!

ampkopia

 

Katastrofmedicin, hur spännande är inte det! Det var min första tanke efter att jag våren 2015 hade varit med på en katastrofövning som Universitetssjukhuset i Örebro höll. När jag senare under sommaren var på ett utbyte i Brasilien – där jag såg flertalet akut- och traumafall – visste jag att det här var någonting för mig. När IFMSA sedan annonserade att det skulle hållas en kurs för att utbilda nya “trainers” i katastrofmedicin i samarbete med det Italienska forskningscentrat CRIMEDIM så anmälde jag mig direkt!

Kursen hölls i den Italienska småstaden Novara, cirka en timme väster om Milano. Med mig hade jag ett tjugotal andra läkarstudenter från bl.a. Kenya, Indien, Nederländerna, Portugal och Burkina Faso. Och vilket gäng det var! Jag har varit på utbyten förut, vilket i sig är en fantastisk upplevelse, men detta var något helt unikt i och med att alla som var med hade ett gemensamt brinnande intresse, vilket gjorde att vi knöt an till varandra extra snabbt. Det är alltid givande att umgås med människor som å ena sidan är väldigt lika till sinnet, men å andra sidan också har enormt varierande bakgrund, kultur, värderingar osv. Tillsammans spenderade vi två fantastiska veckor i den Italienska värmen och åt så mycket gelato att det nästan började rinna ur öronen på oss.

Utbildningen “Training Disaster Medicine Trainers” faciliterades av experter från CRIMEDIM och innehöll diverse olika lärandemoment som föreläsningar, falldiskussioner, studiebesök och simuleringar i olika former. Vi diskuterade riskidentifiering och analys, simulerade masskadeincidenter och försökte, iklädda rollen av olika non-governmental organizations (NGOs), koordinera insatserna vid en humanitär krissituation. Men en av de kanske viktigaste lärdomarna från kursen är vikten av att vara väl förberedd och att arbeta förebyggande så att katastrofer överhuvudtaget inte ens inträffar.

Det roligaste tillfället var när vi åkte ut på landsbygden och fick en genomgång hur ett sjukvårdstält sätts upp och fungerar. Instruktören som gick igenom detta med oss hade nyligen varit nere i Amatrice (platsen för jordbävningen natten till 24/8) med sina sökhundar och delade med sig av sina erfarenheter. Som avslutning på dagen bjöd han, tillsammans med familjevänner, oss alla på buffémiddag som följdes av en fartfylld karaokekväll!

Sammanfattningsvis vill jag säga att det här har varit en riktigt oförglömlig upplevelse och med mig från Italien har jag nya vänner för livet. Oftast är det människorna som gör allting värt det, och denna gång var inget undantag. Nu fortsätter utbildningen som e-kurs i tre månader och med denna nyvunna inspiration hoppas jag och de två andra svenskarna som deltog, Joakim Bergman och Therese Brander Löf, att kunna dela med oss av denna kunskap till andra studenter. Första aktiviteten hölls under den Nationella Helgen i Linköping då vi hade en workshop tillsammans.

Härnäst planeras en training i Stockholm, denna kommer hållas i februari och anmälan är öppen. Så gå in HÄR och läs mer!

/ Anton Ahlbäck