Home Blogg LIVH-HELG MALMÖ 2016

LIVH-HELG MALMÖ 2016

0
LIVH-HELG MALMÖ 2016

nhlivh-63-webJag tycker inte om att titta på nyheterna, för vad gör de egentligen än att skrämma en och känslolöst räkna upp dödstal? Dock är sanningen att man inte behöver titta på nyheterna för att bli skrämd och börja förlora tron på mänskligheten, det räcker med att fråga en som fått asyl i Sverige vad de har gått igenom och om de äntligen känner sig trygga nu när de har fått uppehållstillstånd.

Under LIVH-helgen fick vi möjligheten att följa en ung mans flykt från Afghanistan till Sverige genom hans egen berättelse. Förutom det fruktansvärda Abbas Ahmadi, f.d ensamkommande flyktingbarn och senare flyktingsaktivist och initiativtagare till Asylstafetten, upplevde under sin resa genom Europa gjorde han det klart för oss att flykten inte är över bara för att man har nått sin måldestination. Han tog oss igenom livet som papperslös och asylsökande i Sverige samt den fruktansvärda psykiska påfrestningen ett avslag innebär. “Hade det inte varit för aktivisterna i Asylgruppen Malmö,” sade han, “hade jag inte överlevt”. Papperslösa har i Sverige svårt att få hjälp att hitta någonstans att bo, något att äta, och på Abbas tid dessutom ingen rätt till vård.

Efter detta fängslande föredrag blev det dags för advokaten Raha Abar som dagligen jobbar med asylsökande att inta scenen. Han gick grundligt igenom den omständliga asylprocessen och hjälpte oss reda ut vad den nya lagen om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige egentligen innebär. Han förklarade tydligt att med den nya lagen är ingen som beviljas uppehållstillstånd efter den 20 juli 2016 garanterad att få stanna i Sverige, inte ens barn. Man är därför som nyanländ i ständig osäkerhet och vet inte om man ska satsa på att bygga upp ett nytt liv här eller om det hela skulle vara förgäves. Exemplet ovan är bara en av de många viktiga frågor kring asylprocessen han belyste och som är så oerhört svåra att förstå på egen hand. Ni anar inte hur tacksamma vi var för den föreläsningen!

Men vad egentligen är en LIVH-helg? Och vad står LIVH för?

LIVH är ett projekt inom IFMSA under arbetsgruppen SCORP som sammanfattningsvis sysslar med mänskliga rättigheter och fred. LIVH står för Läkar- och Vårdstudenter Informerar om Vård och Hälsa och är ett projekt där studenter går ut till SFI-skolor och informerar om det svenska sjukvårdssystemet, patienträttigheter och annat som är bra att veta mer om för den allmänna hälsan som tex sexuell hälsa, kost och motion. Projektet finns mer eller mindre på alla 7 lärosäten i Sverige som erbjuder läkarprogrammet. En gång om året träffas medlemmar runt om i landet på ett av lärosätena och tar del av intressanta och relevanta föreläsningar, diskuterar och lära av varandras framgångar och motgångar och har otroligt roligt ihop.

Årets LIVH-helg hölls i härliga Malmö på Clinical Research Centre och organiserades av LIVH Skåne. De bjöd, förutom på sig själva, även på den godaste vegetariska orientaliska middagen man kan tänka sig. LIVH-helgerna brukar vara ett fantastiskt tillfälle att utforska våra storstäder och ack så vackert Malmö är i höstfärger.

Förutom åtskilliga andra tankeväckande moment som bl. a. en workshop i retorik och en interaktiv föreläsning om att kunna prata om sex och sexualitet på ett professionellt sätt med en informatör från RFSU, hade vi äran att få träffa studenter från ett liknande projekt, ens.sundhed, i Danmark. Vi jobbar på rätt så olika sätt och det var därför oerhört spännande att lyssna och lära av dem. Efter en helg med danskarna måste jag nog erkänna att danskar är mycket trevligare än man med sina svenska fördomar tror!

Nej, hur mycket jag än skriver skulle jag nog inte kunna göra full rättvisa åt hur otroligt spännande och kul denna helg var. Tycker du att LIVH-projektet och helgen låter intressanta och du skulle vilja lära dig mer om oss tveka inte att ta kontakt med LIVH på din lokalort. Kontaktinformation finns på respektive lokalorts sida på ifmsa.se. Peace!

/ Zamzam Mahamud


Ordförande LIVH Göteborg

[email protected]