Home Blogg March Meeting 18, del 1

March Meeting 18, del 1

0
March Meeting 18, del 1

Hej bloggläsare!

Den senaste veckan var vi nere i Egypten, närmare bestämt Hurghada på IFMSA:s stora internationella marsmöte 2018, weeey!

Jag väljer att skriva detta blogginlägg så att du som aldrig har varit på ett sånt här möte ska förstå lite vad det innebär och hur det går till. Onsdag den 28/2 lämnade jag Gävle och snön för att flyga ner till Istanbul och sedan Hurghada. Lucas och jag hade rätt lång mellanlandning i Istanbul, vilket medförde att vi kunde gå och äta kebab och kika in Hagia Sofia, chill!

När vi ankom mitt i natten till Hurghada hade vi inget rum och fick sova i hotellreceptionen, tillsammans med massor av andra läkarstudenter. Vi var knappast pigga, men att vara pigg och i toppform är inget man kan förvänta sig under ett GA. Rummen va fina och jag bodde tillsammans med Lucas och Ajdin, vilket va riktigt bra och trevligt, ett bra gäng!

Trots samma matbuffé till lunch och middag i 6 dagar går det knappast att klaga på maten eller hotellet, jättebra. Varje kväll är det även någon form av socialt program, vilket absolut va en av höjdpunkterna under detta GA. Vad sägs om ett egyptiskt coverband på coldplay, eller var det coldplay?

National food and drink party, var precis som exchange fair en otroligt rolig grej för att lära känna olika delar av världen och få se bredden på utbytesmöjligheter och matkulturer. Båda fungerar som en mässa där du går runt och pratar med studenter från massor av olika länder, smakar deras mat eller tar en av deras drinkar! Varför inte sedan ta ett nattdopp i poolen? Kul!!

Sen kommer vi till det mer uppstyrda och till dig som undrar lite om vad alla aktiviteter betyder under ett GA:

Sessions: Tänk arbetsgruppstider under ett NH. Jag upplevde de som väldigt tidspressade och det hade behövts mer pauser och tid för reflektion, men det kanske förbättras till framtida GA:s! Det är studenter som leder dem och det kan handla om ämnen som allt ifrån psykisk hälsa till antimikrobiell resistens.

Trainings: Dessa är lite mer att träna färdigheter, exempelvis kommunikationsfärdigheter eller överlämningar. Jag gick på överlämningsfärdigheter (alltså lämna över en post), det va lärorikt!

Regional sessions: Alla från europa sitter tillsammans och pratar om det som är aktuellt i europa för tillfället. Jag upplevde det som det var mycket reklam för andra möten och mindre om det mötet jag faktiskt deltog på, och att det finns så otroligt många möten att åka på är en sak som verkligen gick upp för mig.

Plenary: Årsmötet! Väldigt formellt och noggrant. Här läggs verkligen tid ner, titta bara på policydokument och kandidaturer. Men i en föreningen med över en miljon medlemmar är detta förmodligen nödvändigt.

Det jag framförallt tar men mig från GA är inte specifika händelser utan ett stort helhetsintryck av en riktigt imponerande organisation, men några punkter vill jag ändå få ner:

  1.       Engagemanget hos läkarstudenter runt om i världen för IFMSA

–          Fick en helt ny bild av hur mycket denna förening betyder för många läkarstudenter runt om i världen. Förmodligen mycket mer än vad den betyder för många IFMSA-engagerade svenska läkarstudenter, vilket kanske delvis kan förklaras med de andra föreningar runt läkarutbildningen vi har. Jag blev verkligen imponerad av hur stort det är för många runt om i världen och deras engagemang i den.

  1.       Storleken på IFMSA

–          IFMSA upplevs för mig som en väldigt speciell organisation. I föreningen ingår över 1 miljon medlemmar runt om i världen och det årsmöte som hölls under detta mötet kändes väldigt ordnat och formellt, vilket är helt i sin rätt med så mycket medlemmar. Otroligt välskrivna policydokument och fina kandidaturer i snitt, vilket visar på att det finns otroligt många som är väldigt seriösa i sitt engagemang i föreningen, vilket är väldigt fint på ett sätt. Det som gör att jag tycker organisationen är speciell är min fråga jag ställer mig: hur mycket påverka IFMSA egentligen sin omvärld? Jag har svårt att säga det – men oavsett så är väldigt kul att se så stort engagemang och jag träffade förmodligen med många av de framtida ledande folkhälsoarbetarna nere i Hurghada denna vecka.

  1.       Sessions och schemat

–          Denna punkt i min reflektion är inte lika positiv som de andra men ändå värd att ta upp tycker jag. Under mötet upplevde jag det som schemat skulle kunna lättas upp lite, framförallt under arbetsgruppstiderna. Det gör att man får tid att reflektera över det man eventuellt har pratat om, vilket nu inte riktigt hanns med. Två saker jag även skulle önskat är ifall de hade plockat in någon duktig expert på något ämne som föreläste och att de grupper som man delades upp i under arbetsgruppstiderna var mindre, vilket gynnar idéer och diskussioner.

  1.        Språket

–          Den sista stora reflektionen jag har är hur duktiga folk var på engelska under detta möte. Fantastiskt kul att hur bra studenter där var på att formulera sig och kommunicera. Jag kände själv att min engelska växte under denna korta tid!

För att avsluta detta blogginlägg vill jag tacka IFMSA-Sweden för att jag fick åka, jag kan säga att känner mig kunnigare nu än för en vecka sedan och vill verkligen rekommendera dig som får chansen att åka ta den!

Björn Käll