Home Blogg March Meeting 18, del 2

March Meeting 18, del 2

0
March Meeting 18, del 2

Touchdown, Egypten.

Klockan är halv tre en tidig torsdagsmorgon, eller kanske snarare en sen onsdagsnatt. Planet som nu landat på Hurghada är fullt med läkarstudenter från världens alla hörn, alla förväntansfulla och taggade – snart ska det starta. Sömntöckna vallas vi från gaten till väntande bussar som snabbt kör oss till Sahl Haseesh, platsen där vi ska tillbringa 6 långa och innehållsrika dagar med varandra. Snart är det dags.

Senare samma kväll hålls invigningsceremonin, March Meeting i den 67:e upplagan #MM18EGYPT är igång. IFMSAs andra GA – General Assembly för verksamhetsåret har nu börjat.

Ett GA är ett tillfälle där delegationer ifrån alla olika länder inom federationen möts för att ta beslut om viktiga frågor, välja in nya personer till de olika styrgrupperna/arbetsgrupperna samt utbyta dela erfarenheter samt få chans att lära av varandra. Det finns ett i mars – March Meeting och ett i augusti AG – August Meeting.

I mina ögon är detta något unikt. IFMSA är världens största studentorganisation som samlar 1,3 miljoner medlemmar i över 120 länder och 136 medlemsorganisatione runt om i världen. Att som i Egypten under en veckas tid få umgås med över 1000 personer ifrån 95 av dessa olika länder inom samma tak, det är oerhört spännande. Alla de kulturkrockar, lärdomar, erfarenheter, likheter, skillnader, glädjeämnen, frustrationer, sömnbrister som vi upplevt och att få ha delat allt detta med dels den svenska delegationen, men också de från övriga länder, det är stort. Den möjligheten som ges här att internationellt få knyta kontakter, hitta vänner och uppleva så mycket av världen på en och samma plats är verkligen ett i sitt slag.

Under GA´t så sker även Plenum – “rådsförsamlingen”. Här sitter alla länder närvarande representerade och röstar i de olika frågorna som står på dagordningen. Om än långa sessioner med livliga diskussioner så är det ändå fantastiskt ofta som genomtänkta, välformulerade och kloka beslut tas och det av en sådan oerhört multinationell – multikulturell samling, det är något som får en att tro på världens framtid! Ganska kul ifall en gillar föreningsdemokrati, byråkrati och stadgediskussioner!

Förutom plenum och häng så har varje arbetsgrupp även sina egna möten, träffar, utbildningar och workshops. SCORA SCORE SCOPE SCOPH SCOME SCORP. Alla olika, men också väldigt lika (alla har de liknande förkortningar och långa namn) ses i sina respektive grupper och fördjupar sig inom vissa ämnen, delar kunskap och erfarenheter ifrån sina nationella plan samt knyter kontakter internationellt. Dock är inte grupperna helt åtskiljda utan kunde mötas under vissa sessions/trainings för att dra nytta av varandras olika kunskaper.

Här kommer ett axplock av korta nedskrivna tankar från min dagbok om GA:

  • Vilka otroligt människor det finns här, riktiga eldsjälar och inspiratörer!
  • Alla är fantastiska duktiga på Engelska, jag måste lära mig fler språk!
  • Om NH i Sverige kan vara stressat i schemat så är ett GA mycket värre. Ofta går tidspressen ut över innehållet och det försämrar upplevelsen av vissa sessions.
  • National Food and Drink Party, NFDP, där alla länderna ställer ut ett bord och bjuder på mat och dryck från sitt eget land var en kulinarisk resa till jordens alla hörn. Mycket farligt och gott bjöds det på! Högpunkter: Kazakstans hästmjölk, Islands hajkött, Rwandesisk bananöl, Thailändska glasnudlar, Kurdisk saft. Ja listan är lång.
  • Som svensk är det lätt att vara ond när en bjuder på Saltlakrits och djungelvrål, stackars människor som luras att äta det.
  • Att som svensk delegat få uppleva lite D-vitamin boost och gå från -23 till +23 på en dag gör en lycklig.
  • En sådan här chans får en bara en gång i livet. Om en inte söker igen såklart, det kommer jag nog att göra.

Det är svårt att få ned upplevelsen av ett GA till ett litet blogginlägg. Det är höga toppar och ibland lite dalar, men allt som oftast en oerhört unik upplevelse. Att ha fått åka på ett GA har gjort att jag på riktigt förstår hur pass stor och häftig IFMSA är som organisation.

Till alla er som funderat om att söka till ett GA, tänk mindre och gör det! Ni kommer inte att ångra er.

Gör slag i saken, sök till August Meeting i Montreal!

Skrivet av: Lucas Grzechnik Mörk