Home Alla nyheter March Meeting 2022 – General Assembly

March Meeting 2022 – General Assembly

0

Att skriva ett blogginlägg om IFMSAs General Assembly (GA) kändes lätt som en plätt – innan jag åkte dit. Nu sitter jag här och funderar över hur jag bäst kan kondensera upplevelsen till några hundra ord. GA innebar nämligen väldigt många upplevelser, intryck och tankar. Jag ska göra mitt bästa för att ge er en inblick i hur det kan vara att åka iväg på ett internationellt möte som IFMSA-medlem.

Innan mötet
Förberedelserna inför att åka på GA började redan flera veckor innan själva mötet. Resan till Nordmakedonien bokades och vi hade vårt första möte i den svenska delegationen. Inför dessa möten var det en del förberedelser. Att åka på GA är nämligen inte bara ett möte där läkarstudenter från IFMSAs medlemsorganisationer från hela världen träffas, det är även där representanter från organisationerna röstar för att välja den internationella styrelsen, tar beslut om IFMSAs arbete och diskuterar organisationens framtid. Därför hjälptes vi i den svenska delegationen åt med att läsa igenom kandidaturer och förslag som hade lagts fram, för att komma fram till hur IFMSA-Sweden ställer sig till dessa.

Själv passade jag på att åka till Nordmakedonien två dagar innan mötet började, för att ha tid att turista lite. Några i den svenska delegationen åkte ännu tidigare för att delta på något som heter pre-GA, där deltagarna har möjlighet att gå olika utbildningar som på IFMSA-språk heter ”trainings”.

Själva mötet
Efter en 3 timmars bussresa från Skopje till Ohrid kom vi äntligen fram till platsen där March Meeting skulle äga rum. Det kändes lite overkligt att faktiskt vara på plats och träffa de andra deltagarna på konferensen. Efter att ha gjort ett covidtest och registrerat sig var det dags att förbereda sig för middag och öppningsceremoni.

Schemat under veckan varierade, men ofta ägnades förmiddagarna åt olika workshops och föreläsningar (sessions) med respektive arbetsgrupp. Jag deltog i SCORP-sessions, vilket innebar att seminarierna jag deltog i  var fokuserade på frågor som rörde mänskliga rättigheter och fred. Det var väldigt givande att få diskutera dessa frågor med andra IFMSA-medlemmar, som alla var ivriga om att få dela med sig av sina tankar och erfarenheter. För mig blev det en påminnelse om att det finns en del utmaningar man stöter på engagerad i en studentorganisation som verkar vara gemensamt för de flesta länderna, men också att vi har väldigt olika förutsättningar för vårt arbete.

På eftermiddagarna pågick Plenary, där representanter från varje NMO satt och diskuterade samt tog beslut om frågor som rör IFMSAs framtid, vilket även inkluderade att välja en ny centralstyrelse till internationella IFMSA. Även om jag själv inte satt med som representant fanns det tillfälle att lyssna på diskussionerna.

Ofta höll Plenary på till sent på kvällen, därefter började det sociala programmet med chans att mingla (och dansa med!) resten av deltagarna. Höjdpunkten på veckans sociala program var National Food and Drinks party, där alla delegationer tog med sig typiska maträtter och drycker från sina länder.

En annan viktig del av veckan var våra dagliga NMO-hours, där den svenska delegationen träffades. Förutom mysigt häng och en chans att diskutera våra intryck och upplevelser från mötet så var det också ett tillfälle att diskutera hur vi, som representanter för IFMSA-Sweden, skulle rösta och förhålla sig till det som diskuterades under plenum.

Några av mina favoritminnen från veckan är de små stunderna mellan workshops och event. Som luncherna man åt med nyfunna vänner, korta pauser i solen där diskussionerna från den senaste workshopen fortsatte för att det fortfarande fanns mer att säga och promenaderna längs Ohridsjön.

Reflektioner efter mötet
Att vara på ett internationellt möte med läkarstudenter från hela världen, samtidigt som kriget i Ukraina eskalerade dagligen var emotionellt. Det kändes nästan lite absurt, att dagligen bli påmind om hur komplicerat det politiska läget i världen är och hur mycket lidande som orsakas av konflikter runt om i världen. Samtidigt kändes det hoppfullt att vi var hundratals unga vuxna på plats på March Meeting, som hade valt att ägna en vecka åt att utbyta erfarenheter, lära känna varandra och diskutera hur vi kan jobba för att göra världen lite mer rättvis. Det var väldigt inspirerande att få höra om projekten som pågår i andra IFMSA-medlemsorganisationerna och bli påmind om alla tusentals medlemmar runt om i världen som ägnar sin tid och energi åt att engagera sig i frågor de brinner för. Jag är otroligt tacksam över att jag fick möjligheten att åka hit och rekommenderar varmt att söka till nästa möjlighet att vara med på ett internationellt IFMSA-möte!