Home Blogg NH i Tanzania!

NH i Tanzania!

0
NH i Tanzania!

james1

James Janani sitter som utbytesansvarig i IFMSA-Swedens nationella styrelse och studerar till vardags på läkarprogrammet vid Uppsala universitet. Här skriver James om sitt deltagande på TAMSAs (Tanzania Medical Students Association) nationella helg som hölls i början på oktober 2016 i Dodoma, Tanzania.

Jag har varit på 5 nationella helger i Sverige och egentligen ej missat något NH sedan jag började gå då jag verkligen älskar stämningen på dessa. Denna termin tillbringar jag dock i Tanzania på ett utbyte vilket gör det svårt att närvara i Linköping nu om en vecka vilket är oerhört tråkigt. Men för två veckor sedan dök en annan chans upp när jag pratade med regional director (RD) för Afrika då jag fick jag tipset om att Tanzania hade sitt årliga NH I början av oktober.

Jag fick telefonnummer till deras ordförande och VPE och efter en massa meddelande och samtal fram och tillbaka lyckades jag till slut ordna så jag kunde åka med de till huvudstaden Dodoma och närvara på deras nationella helg. Tillsammans med 20 andra studenter tog vi bussen från Dar Es Salaam och åkte på en 9 timmar lång resa innan vi kom fram.

Just detta år var det extra intressant att närvara på detta möte då Tanzania ska arrangera nästa Internationella augustimöte 2017. De var runt 100 närvarande och de hade planerat för 4 dagar fullspäckade av workshops, utflykter till sjukhus och skolor och föreläsningar med ministrar. Då man pratar Swahili och engelska i landet och de försökte ha det mesta på engelska kunde jag enkelt vara med i diskussionerna. Det fanns även ett socialt program, varje dag var någon fysisk aktivitet (såsom simning eller promenad) och på kvällarna mer dansande innan man la sig.

På telefon hade vi diskuterat att jag möjligen skulle hålla i sessions, men inget bestämt. Men väl på plats hade de ont med folk som hade erfarenhet så jag fick hålla i hela SCOPE/SCORE sessions vilket gick väldigt bra och jag lyckades få dem att fram en hel del idéer på hur de kunde utveckla sin verksamhet på plats. Jag hann även med att gå på president session och då diskuterades bland annat förändringar av deras logotyp, godkännande av nya medlemsorter samt deras strategiska plan för 2017-2019.

Det mest intressanta jag dock fick vara med på var nog deras första möte med arbetsgruppen som skall anordna AM2017. Ungefär 40 personer fanns på plats och de gick igenom i princip allt samt diskuterade förhållningsregler. Då jag har varit på två GAs och erfarenhet från att vara med och anordna SCORP-Camp så fick jag dela med mig av min erfarenhet och fungera som lite bollplank så de skulle få lite input från någon utifrån. Givande och roligt att komma nära dessa motiverade individer och jag har fått en hel del information om det kommande augustimötet som jag kommer ta med mig till framtiden. Är verkligen en hel del jobb som väntar dem och ska bli intressant att se hur det går.

Blev under mötet även inbjuden till Medical Association of Tanzanias (fadderorganisation till TAMSA) “National Health Conference 2016” i november vilket jag såklart tackade ja till. Så förhoppningsvis kanske ni får ett inlägg om det senare i framtiden!

Som vanlig på ett NH blev det inte mycket sömn utan man var igång hela tiden. Så nu när jag sitter på bussen hem är jag rejält trött men oerhört glad att jag tog chansen att få uppleva ett NH i ett annat land och skaffa massa av nya vänner. Oavsett vart i världen du befinner dig går det alltid att engagera sig och IFMSA ger verkligen chansen att få vänner från världens alla hörn!

 

/ James Janani, NORE-OUT