Donera Mera

Donera Mera går ut på att uppmuntra studenter till att bli blodgivare. Projektet har funnits i Linköping, Uppsala, Stockholm och Göteborg. För tillfället är projektet aktivt i Skåne och Norr.

Blodgivning är en väldig viktig grund för att försörja det stora behovet av blod som finns på våra sjukhus i landet. Eftersom blodet ska vara av god kvalitet har man bestämt sig att göra blodgivningen frivillig. Många studenter kan faktiskt tänka sig att ge blod, ändå blir det i runt 80 % av fallen ”aldrig av”. Genom samtal och föreläsningar med studenter har projektet försökt uppmuntra fler att ta steget, och försökt förenkla givningen genom exempelvis samarbete med Blodbussen som har kommit till campus och gett studenterna möjlighet att enkelt ta första steget till att bli blodgivare.

I Lund så kommer det under våren att startas workshops i venpunktion och PVK-sättning för läkarstudenter på de prekliniska terminerna. Detta då studenter har uttryckt en osäkerhet kring dessa moment samtidigt som förmåga att genomföra dessa prov kan förväntas på de kliniska terminerna.

Om du är intresserad av att starta upp detta viktiga projekt igen är det bara att höra dig!

Kontakt

Nationell samordnare
Johan Nilsson
doneramera.skane @ ifmsa.se