Home Blogg SRT i Nederländerna!

SRT i Nederländerna!

0
SRT i Nederländerna!

Sofia Wiberg har precis lämnat posten som lokalordförande i IFMSA Skåne och passar nu på att vila upp sig innan hennes nya uppdrag som VPI i IFMSA-Swedens styrelse börjar i februari. Till vardags läser Sofia på läkarprogrammet i Lund och här berättar hon om sina upplevelser från fem novemberdagar på en sub-regional training (SRT) i Scheveningen, Nederländerna (NL).

Från termin ett när jag började engagera mig i IFMSA-Sweden har jag avundats de som åkte iväg på internationella möten och konferenser. Det verkade bara så himla häftigt, lärorikt och alldeles underbart. Jag ville också leta mig utomlands – vidga mina vyer, utmana mig själv och lära mig mer om världen. Men terminerna flög förbi alldeles för fort, mitt engagemang inom IFMSA trappades långsamt upp och jag lyckades inte hitta den där tiden som skulle behöva frigöras för att åka iväg. Så en kväll i somras när jag satt hemma i Växjö och klagade på det ständiga regnet dök det upp ett anmälningsformulär till SRT NL i mitt facebookflöde. Var det dags nu? Passar det med skolan? Vågar jag åka själv? Tänk om det inte alls blir så fantastiskt som jag tror? Så här i efterhand kan jag ärligt inte förstå vad jag var så orolig för. SRTn levde upp till alla mina förväntningar och så mycket mer! Även om det regnade mer under de fem dagarna i Nederländerna än vad det gjorde i Växjö under hela sommaren! Att vara ensam deltagare från Sverige visade sig dessutom vara mer fördel än nackdel eftersom jag ”tvingades” ta kontakt med nya människor direkt och inte hade en svensk delegation att falla tillbaka på.

Nu är ni säkert alla nyfikna på vad mina dagar faktiskt bestod av! Den här SRTn hade flera olika workshops samtidigt och sammanlagt var vi ca 120 deltagare från världens alla hörn. Jag deltog i en ”Public Health Leadership”-training där vi specifikt fokuserade på antimikrobiell resistens (AMR). Spännande, eller hur? Från tidig morgon till sen kväll var vi sysselsatta med diskussionsövningar, föreläsningar och praktiska övningar – allt med koppling till AMR eller hur man planerar och driver ett projekt, planerar ett event eller driver påverkansarbete inom folkhälsa. Det hela kulminerades med projektplaneringen för ett AMR-projekt i smågrupper. Slutmålet var att producera en reklamfilm (inspelad 01.30 natten innan redovisning) och en poster samt att ”sälja in” vårt projekt till resten av gruppen vid redovisningen. Innan jag åkte iväg fasade jag för att behöva redovisa på engelska för en större grupp människor, men efter 3 dagar konstant engelska var redovisningen inte ett problem. Det var faktiskt svårare att ringa hem och prata svenska med mamma.

Nu låter det som att allt jag gjorde i Nederländerna var väldigt workshop-fokuserat. Var inte oroliga, så var inte fallet! Den lilla lediga tid jag hade spenderades antingen flamsandes med mina rommies i vårt pyttelilla 6-personers rum, pratandes om ditten och datten i hostelets allrum eller lekandes (ja, jag leker fortfarande) på Scheveningens strandpromenad när regnet inte öste ner. Varje kväll efter dagens sista session var jag också med på det sociala programmet. Många sena nätter, men det var det värt! Första kvällen var det ”Dutch traditional games-night” och sen rullade det på med pub-quiz och karaoke-kväll. Sista kvällen var det dags för NFDP – en helt galen kväll med massa spännande mat och dans till tidig morgon!

Detta var min första internationella IFMSA-upplevelse och jag är så glad att jag tog chansen att åka iväg. Jag fick massa nya kompisar, lärde mig mycket om mig själv och fick en helt ny bild av världen. Så jag vill uppmuntra alla att söka er utomlands och våga följa era drömmar! Internationella möten, utbyten, konferenser eller trainings – sök, sök, sök! Du kommer bli så inspirerad, få nya perspektiv på saker och knyta kontakter över hela världen. Våga ta chansen! Du kommer inte ångra dig!

Kramar
Sofia