Home Internationellt Trainings TMET 2018, Thessaloniki

TMET 2018, Thessaloniki

0
TMET 2018, Thessaloniki

I slutet av 2017 sökte jag till en TMET-utbildning i Grekland. TMET står för Training Medical Education Trainers och syftar till att utbilda studenter för att driva och påverka studenter, universitet och andra myndigheter i studiefrämjande syften. Jag trodde aldrig att jag skulle få möjligheten att åka men jag sökte för skojskull. Två veckor innan eventet skulle hållas hade jag gett upp hoppet om att få en plats till utbildningen men då fick jag ett mejl om att jag blev accepterad. Jag vart otroligt glad och bokade flygresan direkt!

När jag anlände till Thessaloniki visste jag i princip inget om staden förutom att det var den näst största staden i Grekland. Så fort man gick ner från planet kände man värmen, lukten och känslan av medelhavet. Staden har en otroligt fin hamn och långa fina stränder. En kombination av hav, god mat och grekisk kultur kan aldrig bli fel. Riktigt kul var det också att många i Grekland kunde säga några ord på både svenska och arabiska!

Riktigt god Pizza vid Vita tornet, en av de många sevärdheterna i staden

Eftersom beskedet om antagningen kom med så kort varsel hann jag inte förbereda mig alltför mycket inför TMET-utbildningen. Utbildningen började på en basal-nivå och det var inte svårt att hänga med i de roliga diskussionerna. Successivt blev diskussionerna och workshopen alltmer nyanserade och det var inte alltid självklart att alla tyckte lika om saker som vi i Sverige tar förgivet exempelvis studielån. Vi diskuterade alltifrån hierarki på universitetet, studenträttigheter, kursplaner och tentamenskrivningar. Jag hade tidigare förstått att vi i Sverige hade det mycket bättre än andra länder vad gäller människors rätt till utbildning men att se så stora skillnader inom Europa var chockerade. Deltagarna beskrev att det i Europa finns det en stor andel människor som inte kan studera på grund av fattigdom, lärare som tar emot mutor och grova inskränkningar i studenters rättigheter.  

Utbildningen pågick i fyra dagar och var väldigt intensiv, man kunde ha sessions 10-12h per dag vilket ibland var tufft. Dock så var stämningen bland deltagare och ledare väldigt bra vilket gjorde att man ändå kunde vara fokuserad och engagerad under hela utbildningen.

Boendet var förvånansvärt bra för att vara ett vandrarhem, ett stort plus var att vandrarhemmet hade stora lokaler som vi kunde ha utbildningen på. En annan faktor som gjorde tillvaron bättre var att det pågick tre olika IFMSA-utbildningar på samma vandrarhem vilket gjorde att vi var en hel skara medlemmar som hade roligt tillsammans. Trots det intensiva schemat hann vi med att upptäcka den underbara staden Thessaloniki.

Gångavstånd från vandrarhemmet, hamnen i Thessaloniki!

 

Det har varit fantastiskt kul i Grekland och jag är väldigt tacksam över alla nya vänner jag har träffat. Erfarenheterna jag förskaffat under TMET kommer jag aldrig att glömma. Det var verkligen ett uppvaknande när man förstod hur svår situationen var även inom Europa. Jag är även väldigt glad över att vi inte bara diskuterade problemen inom medicinskutbildning utan även potentiella lösningar till de befintliga problemen. Detta har gjort att jag är motiverad än någonsin att påverka med det man kan påverka med. Ingen kan göra allt men alla kan göra något!   

Ahmed Al-Djaber