Home Blogg Utbyte i Osaka!

Utbyte i Osaka!

0
Utbyte i Osaka!

siluettJames Janani är läkarstudent och nationellt ansvarig för forskningsutbyten för utgående studenter. Han var under sommaren en av de 150 studenter som fick chansen att åka på utbyte. Han tillbringade en månad I Osaka (Japan), på kirurgen tillsammans med Ines Moued som är nationellt ansvarig för kliniska utbyten för inkommande studenter.

Resan började egentligen ungefär 7 månader innan avfärd med att vi fixade i ordning alla papper. Jag tvekade mycket innan jag faktiskt ansökte, mycket på grund av att jag var orolig för att resa iväg under så lång tid till ett ställe där jag inte kände någon. Men till slut tog jag mig modet och skickade in min ansökan och det blev därefter en lång väntan innan vi till slut blev placerade på Osaka City University.

Vi landade 22.30 dagen innan vi började och på plats togs vi emot av våra kontaktpersoner. Deras engelska var väldigt begränsad och de var inte så informativa som man kan hade hoppats på men vi fick i alla fall någon som visade oss vägen till vårt hem.

Dagen därpå började mitt utbyte på kirurgen. Min kontaktperson hämtade mig på morgonen och jag fick därefter en annan student som skulle fungera som tolk under månaden vilket var skönt då det var en hel del kommunikationsproblem på plats. Man glömmer ofta att nivån på engelska är mycket lägre utomlands och detta gjorde att det ibland var svårt att förstå exempelvis vad operationerna handlade om och varför man gjorde på ett visst sätt osv.

Vi var normalt på sjukhuset mellan 9-16 och därefter försökte vi verkligen utnyttja tiden och besöka olika delar av Japan samt hinna med typiska “japanska aktiviteter” såsom att äta sushi från rullband och sjunga karaoke. Att ha levt, lagat mat, festat, diskuterat globala frågor med folk från andra länder på ett annat språk har verkligen breddat min syn på vad jag kan göra i framtiden.

På helgerna hann vi även med resor till närliggande städer, bland annat Nara och Kyoto. Nara är en ganska liten stad men har väldigt fina parker, det som Nara kanske är mest känd för är rådjur som vandrar runt i staden samt Japans största Buddha-staty. Rådjuren är extremt tama och det är en otrolig upplevelse att få mata dessa djur bland alla gamla tempel.

tempel

Kyoto har, liksom Nara, varit Japans huvudstad under flera år och är den stad som sägs ha flest tempel i Japan. Detta är något man verkligen märker då det i stort sett finns tempel i varje hörn av staden!

Att få åka till Japan har länge varit min dröm och jag är glad att jag tog chansen att lära mig mer om deras vårdsystem och den unika japanska kulturen. Detta utbyte har verkligen gett mig en bra grund för förståelse av det östasiatiska vårdsystemet. Ett utbyte ger så mycket mer än vad man anar. Det ger nya vänner, erfarenheter, kontakter och möjligheter att se och uppleva något nytt!

/ James