August Meeting 2023 i Dehli

”Vibrant colours, rich culture and diversity” är fraser jag fick höra och läsa mycket under förberedelserna inför AM23 i New Delhi. Redan under bussturen mot hotellet syntes det tydligt att det inte var någon falsk marknadsföring. Vägarna sprudlade med motorcyklar, rickshaws, bilar och små rangliga bussar liksom vår egen, och i vägkanten fanns små stånd med frukter, traditionella kläder och souvenirer. Barn lekte vid staketen, tätt inpå trafiken, medan föräldrarna skötte affärerna bredvid. Jag fick till och med syn på en och en annan kossa! Det blev snabbt tydligt att Indien är otroligt annorlunda från vad vi är vana vid i Sverige, och att AM23 skulle bli något helt annat.

Jag kom fram till Radisson Blu Hotel med den sistanländande delen av delegationen, någon timme innan öppningsceremonin var schemalagd att dra igång. När vi väl lokaliserat våra nycklar och (efter en hel del förvirring) våra rum, gick tiden snabbt åt till att fräscha upp sig efter lång flygfärd och klä sig till klädkoden ”formal”. I hotellets konferensrum hittade vi resten av den svenska delegationen tillsammans med 600 delegater från över 130 länder, alla uppklädda och förväntansfulla och framför allt pratglada. Det tog ungefär 4 försök innan talespersonen från OC (Organising Committee) fick sin tystnad. Men sedan var öppningsceremonin igång! OC och andra involverade tackades om och om igen med stående ovationer för det otroliga jobb de gjort i att sammanställa just det här GA:t, som var speciellt då det planerats på ynka två månader. Vi bjöds även på traditionell indisk dans av lokala dansare, något som ännu en gång bevisade orden om ”vibrant colours, rich culture and diversity”. Efter mycket applåderande, middag till dansmusik och den lååååånga resdag som varit, var stora delar av delegationen helt utslagna. Vi beslutade att prioritera återhämtning inför veckan och somnade.

Under GA består dagarna av en intensiv blandning av sessions, utställningar, plenum och sociala aktiviteter. Varje dag börjar med sessions, där vi delegater delas in i IFMSAs arbetsgrupper och deltar i spännande föreläsningar och workshops med likasinnade studenter. Jag var med SCORP, arbetsgruppen för mänskliga rättigheter och fred, för första gången. Stämningen i rummet på morgonen dag 1 var något tryckt, som man kanske kan förvänta sig av ett gäng nervösa studenter från världens alla hörn som träffas i ett varmt och fuktigt Delhi. Sessions team bröt dock isen med ordentlig kraft redan första timmen. Vi fick kasta pappersbollar, skutta efter ballonger och hoppa över ”minfält” i slumpvis sammansatta lag. Efter det var det inga problem att få diskussionen att flöda! Vi hade ett helt gäng intressanta sessions, bland annat en forskningsduo från norra Italien som pratade om intersektionalitet - mer specifikt, om hälsa hos nyanlända kvinnor och hur deras hälsovårdstatistik skiljer sig från andra grupper. Det blev lite som en inblick i hur man kan fortsätta påverka världen i yrkeslivet!

Sessions höll på under förmiddagen, sedan serverade hotellet lunchbuffé. Jag måste säga att det jag hört tidigare om indisk mat består överhängande av varningar och orosmoln. Google pekade på brinnande tunga, matförgiftning och diarréer - inte helt optimalt för ett lyckat GA. Därför var jag något försiktig första gången jag lade upp: inget för färgglatt, inget kallt, absolut ingen kyckling… det enda säkra kortet blev nudlar. Dock blev jag positivt överraskad, och inga rapporter om självande magar hördes under kommande timmarna. Jag vågade utmana mig och kan nu stolt säga att indisk mat inte är så dum! Undviker dock fortfarande det allra färgstarkaste, med hänsyn till min europeiska tunga.

Första kvällen var det dags för det legendariska NFDP (National Food and Drinks Party), en tradition på alla IFMSAs internationella möten. Delegaterna väntade måttligt otåligt på att plenum skulle vara klart för dagen, vilket skedde först efter midnatt, men taggen var på topp trots den sena timmen. Tillsammans med resten av världens delegater dukade vi upp nationella rätter och snacks i the Grand Ballroom på hotellet. I ett virrvarr av färger, människor, mat och dryck fick vi lite mer insyn i diverse kulturer, samtidigt som vi fick i oss en hel del godsaker. Ett av de starkaste intrycken jag fick var lammhjärnesylt, serverad av Island. Det smakade ungefär som lammkött, men med klockren syltkonsistens - jag vet inte om jag skulle rekommendera det till någon, men som islänningen informerade mig, nu kan jag säga till alla jag känner att jag ätit lammhjärna!

Under eftermiddagarna hölls plenum, typ IFMSAs fullmäktige där man röstar in kandidater till de internationella posterna, bestämmer vilka policys vi ska ha utåt och mycket mer. Mötena fortsatte ofta långt in på natten. På detta möte var Sverige överrepresenterade i plenum-teamet: Anina som Returning Officer sprang runt med mikrofoner till talarna, Sara och Fara satt som sekreterarassistenter, John satt med CCC och såg till att mötet gick enligt stadgarna, och Sharon satt som Head och Delegation med och röstade, vanligtvis tillsammans med någon annan från delegationen. Det kan sägas att vi hade en hel del insikt i alla draman! Innan jag åkte på mötet måste jag erkänna att jag inte tyckte plenum lät som det roligaste man kunde ägna sin eftermiddag, kväll och natt till, men energin smittade av sig och snart gick jag från plenum i gryningen och diskuterade resultaten hetsigt. Det är faktiskt ganska spännande att klicka i sin röst i datorn och tänka att man lägger fram hela IFMSA Swedens åsikt!

Dagarna fortsatte alltför fort, och innan vi visste av det så var det sista morgonen. Den började på sedvanligt sätt med sessions, och vid lunch sa vi hejdå till de internationella vännerna vi umgåtts med hela veckan. Eftermiddagen fylldes av sista plenum, där vi röstade om en del av IFMSAs rapporter och guidelines. Traditionen är att plenum avslutas med ”funny motions”, där vi bland annat röstade om ifall en medlem i international team skulle klippa lugg och ifall Finland skulle krävas dela med sig av sitt schampo, i syfte att sprida sin anmärkningsvärda hårstil. Plenum var nästan i tid - drog bara över med ca 2 timmar! - och efter detta gick vi upp på rummet för att byta om till balklänning och kostym inför Closing Ceremony. Detta är en högtidlig ceremoni där OC tackar av alla som vara inblandade i GAs genomförande, och delar ut priser bland de som deltagit på utbytesmässan, aktivitetsmässan och forskningsmässan. Här tog Sverige hem priset som populärast på utbytesmässan! Otroligt stort och ett kvitto på det hårda arbete som våra SCOPE/SCORE-representanter lagt ner under veckan. Hela delegationen halvsprang fram till podiet och ställde oss bakom den svenska flaggan med kramar och high-fives. GA kunde knappast avslutats på bättre sätt!

Sedan var den långa veckan plötsligt slut! Det var en surrealistisk känsla att lämna hotellet och det som utgjort hela livet i 7 extremt intensiva dagar. Än en gång tar jag med mig att inget internationellt möte liknar ett annat, men de har gemensamt att vara otroligt givande, roliga och att de ger privilegiet att träffa fantastiska människor. Om du har minsta tanke på att söka skulle jag säga - go for it :)

Föregående
Föregående

Dr. Sujits besök i Sverige

Nästa
Nästa

Pre August Meeting 2023 i Delhi, Indien