SRT på Malta 2023

Anmälan och resa

Den 16-19 februari åkte vi - Julie och Maria - från Stockholm, till Malta, för att delta på en sk. Sub Regional Training (SRT). En SRT är ett kortare internationellt möte där medlemmar får delta i trainings, workshops och mindre arbetsgrupper under 3-4 dagar där man har en 8h schemalagd arbetsgruppstid per dag som kretsar kring ett särskilt ämne. Det finns många olika workshops som SRTs - Julie deltog på Training New Trainers (TNT) och Maria på Professional and Research Exchange Training (PRET). Mer om vad dessa innebär kan du läsa nedan.Anmälan till Head2theMed som SRTn hette, kom ut kring jul. Vi anmälde oss och först fick bara Maria plats, medan Julie hamnade på reservlistan, men fick snart också en plats. Biljetterna till Malta kostade drygt 2000kr tur och retur. Tyvärr anlände vi sent på kvällen så vi missade både öppningsceremonin och National Food and Drinks Party (NFDP). 

Workshops

TNT står som sagt för Training New Trainers och syftar till att ge deltagarna förståelse och kunskaper för att kunna i workshops själva framöver, på ett pedagogiskt och interaktivt lärandesätt. Vi var drygt 25 studenter på TNT och två trainers (+ en tredje online). Under TNT får man även lära sig att fylla i objectives för olika sessions, dvs en plan för det man ska lära ut. Sista dagen hölls en “graduation session” där alla deltagare skulle presentera ett ämne relaterat till workshop, tex. kroppspråk, konflikthantering eller personlig utveckling. PRET står för Professional and Research Exchange Training och var en genomgång av framför allt det praktiska i IFMSA:s huvudsyfte; utbyten. Vi diskuterade värderingar, kulturkrockar som kan uppstå, problemlösning, ledarskap, retorik och jämförde nationella skillnader i utbytesprogram men både praktiskt, socialt och teoretiskt. Vi utgjorde en liten grupp på runt 8 personer så vi fick lite djupare samtal där alla kom till tals. Det hela varvades med lekar, då dagarna var långa. 

Boende och mat

Vi bodde tillsammans med en tjej från Polen, i en rymlig semesterlägenhet med litet pentry och vardagsrum. Både hotellet och konferenskomplexet där där alla workshops, NFDP och opening/closing ceremony hölls, låg vackert beläget längs strandkanten med utsikt över det turkosa havet. Ovanpå konferensrummen låg restaurangen där både frukost och middag serverades. Luncherna bestod av traditionella maltesiska mackor (som var gigantiska!) som vi brukade äta nere vid kajen. Middagarna var ett sammelsurium av italienskt, grekiskt, och asiatiskt och avnjöts i en alldeles för bullrig restaurang men med trevliga nya bekantskaper. 

Sociala programmet

Hela helgen var så fint organiserad och innefattade även ett socialt program på kvällstid. På fredagskvällen åkte hela gänget iväg till Valletta, där det dessutom pågick en färgsprakande och livlig karneval på gatorna. Folk var utklädda i alla möjliga kreationer och tågade fram genom staden och stora fordon pimpade till max. Själva hade vi en lista med utmaningar att genomföra, till exempel att lära sig en av karnevalsvisorna av en local, göra en TikTok och skapa en mänsklig pyramid. På lördagen åkte vi till Mdina, även kallat “den tysta staden” - och den levde verkligen upp till sitt namn, det var knäpptyst där! 

Vad var bra?

Avseende boende och logistik var de positivt att vi bodde nära både restaurang, konferenslokal och naturen. Eftersom Malta inte är särskilt stort så var inte heller resvägen från flygplatsen lång, ca 1h med buss som för övrigt var billig. Sen hade de ordnat med 2 stora bussar som punktligt tog oss till respektive städer vi besökte på kvällarna. Det lagom intensiva sociala aktiviteter på kvällarna och samtidigt också tillräckligt med tid för återhämtning, samt årets första dopp i havet, under luncherna. Workshop-mässigt uppskattade jag (Julie) TNTn i sin helhet då det gav nya infallsvinklar på sådant man redan gjort tidigare, såsom att hålla presentationer.

Vad kunde förbättrats?

Som alltid är en SRT otroligt intensiv. Det gör också så att kvällarna blir sena och morgnarna tidiga, men mycket ska hinnas på kort tid. Jag (Maria) tyckte att PRET kunde ha förtydligats i sitt syfte då det upplevdes lite otydligt, då vi diskuterade så breda ämnen. Det finns dock fördelar med det såklart, men jag skulle önskat en målbeskrivning eller liknande. Vad gäller TNTn hade planeringen av våra graduation sessions kunnat vara lite bättre. Sen att vi fick kackerlacks-besök på hotellet var mindre trevligt, men det överlevde vi! 

Vad tar vi med oss från helgen?

Maria - Att vi har mycket att lära om varandra utbytesprogram - det finns många goda idéer som man kan låta sig inspireras av till sitt eget utbytesprogram. Dessutom var det givande att få träna på konflikthantering samt att få en helhetsbild av utbytet. Trots att man är inomhus under en SRT och inte ser så mycket av landet dagtid, fick de till ett fint socialt program kvällstid. 

Julie - Jag tycker att det var givande att träna på presentationsteknik och att lära sig att göra lärandemoment mer interaktiva. Vi hade väldigt roligt på alla workshops och jag hade nästan ont i kinderna efter helgen av allt skratt. Något jag annars tycker är intressant att veta mer kring är hur IFMSA är uppbyggt i olika länder samtidigt som vi tillhör samma organisation - det är kul att se att det finns så många sätt för att uppnå samma mål!

Rekommenderar vi att åka på en SRT?

Ja! En SRT har en annan vibe än till exempel de stora internationella IFMSA-mötena. Det finns tid att prata mer med andra deltagare och är på det sättet mer avslappnat. Vi rekommenderar att man gärna reser ihop med någon man känner då det är skönt att få bolla tankar från dagen, och att också kunna resa ihop. Satsa på en snabb resväg - SRTs är korta och en lång resväg äter upp mycket av tiden man kunde tillbringat på plats.

Soliga hälsningar,
Maria Moberg & Julie Ahlqvist

Föregående
Föregående

EuRegMe 2023 i Sarajevo

Nästa
Nästa

FINO 2022 i Tammerfors